Maková bábovka nebo koláč je jednoduchý, lahodný a velmi univerzální pečení. Tento recept bude fungovat nejen na každý den, ale i pro pohoštění návštěvy. Maková bábovka v tomto podání je krásně vláčná a voňavá.
Co budeme na makovou bábovku potřebovat:
- 1 hrnek pšeničné mouky, např. mouka na koláč – 160 g
- 200 g másla – 1 klasická kostka
- 150 g cukru moučka
- 4 velká vejce nebo 5 malých – cca 250 g po rozbití
- 120 g mletého suchého máku – asi 11 vrchovatých polévkových lžic
- 1 vanilkový pudink
- 2 ploché lžičky prášku do pečiva
- strouhaná kůra z biocitronu
Jak postupovat:
- Suché ingredience (mimo cukru) dejte do mísy a důkladně je promíchejte, např. pomocí kuchyňské metly.
- Do větší skleněné nebo kovové nádoby nasypte moučkový cukr. Přidejte čtyři velká nebo pět velmi malých vajec (vejce ideálně v pokojové teplotě). Cukr a vejce šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud se cukr ve vejcích úplně nerozpustí. Na konci šlehání by měla vzniknout nadýchaná a lehká hmota. Šlehání může trvat až 10 minut. Snižte rychlost mixéru na střední. Do vaječného sněhu pomalu přilévejte rozpuštěné a vychladlé máslo (v tekuté formě).
Tip : Máslo můžete nahradit 200 ml rostlinného oleje na smažení, např. řepkového oleje. - Směs suchých ingrediencí a nastrouhanou kůru z jednoho velkého citronu přidejte do mísy s vaječným sněhem. Vše jemně promíchejte stěrkou, dokud nebude těsto jednotné. Těsto doporučuju nemíchat mixérem, směs by byla přemíchaná.
- Formu zevnitř velmi důkladně vymažte olejem nebo měkkým máslem. Snažte se dostat do každého zákoutí. Přidejte mouku nebo strouhanku a formu vysypte.
- Těsto rovnoměrně nalijte do formy.
- Formu s makovou bábovkou vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horní/spodní ohřev) a pečte asi 35-45 minut. Asi po 35 minutách pečení zkontrolujeme špejlí, zda je bábovka hotová. Pokud je tyčinka po vyjmutí z těsta suchá, můžete troubu bezpečně vypnout. Nebojte se, že bábovka není dostatečně propečená a snažte se dobu pečení příliš neprodlužovat. Po upečení dvířka trouby mírně pootevřeme. Až po dalších 5 minutách dvířka otevřete úplně a koláč vyjměte z trouby. Po mírném vychladnutí (10 minut) vyklepneme bábovku z formy a položte jej např. na chladicí mřížku.
- Vychladlou bábovku posypeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme polevou a posypeme mákem.
- Můžeme zdobit také cukrovou polevou s citronem, čokoládou nebo jedlými květy.
Rady na závěr:
Výsledná bábovka je vláčná a díky máku vydrží v dobré kondici minimálně 3 dny, toho se ale stejně nedočkáte, protože ze stolu zmizí určitě dříve. Dobrou chuť.