Milovníci máku pozor! Dokonalá maková bábovka s piškotovým těstem. Otestoval jsem netradiční formou bábovky s mákem.

makova babovak

Maková bábovka nebo koláč je jednoduchý, lahodný a velmi univerzální pečení. Tento recept bude fungovat nejen na každý den, ale i pro pohoštění návštěvy. Maková bábovka v tomto podání je krásně vláčná a voňavá.

Co budeme na makovou bábovku potřebovat:

  • 1 hrnek pšeničné mouky, např. mouka na koláč – 160 g
  • 200 g másla – 1 klasická kostka
  • 150 g cukru moučka
  • 4 velká vejce nebo 5 malých – cca 250 g po rozbití
  • 120 g mletého suchého máku – asi 11 vrchovatých polévkových lžic
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 ploché lžičky prášku do pečiva
  • strouhaná kůra z biocitronu

Jak postupovat:

  1. Suché ingredience (mimo cukru) dejte do mísy a důkladně je promíchejte, např. pomocí kuchyňské metly.
  2. Do větší skleněné nebo kovové nádoby nasypte moučkový cukr. Přidejte čtyři velká nebo pět velmi malých vajec (vejce ideálně v pokojové teplotě). Cukr a vejce šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud se cukr ve vejcích úplně nerozpustí. Na konci šlehání by měla vzniknout nadýchaná a lehká hmota. Šlehání může trvat až 10 minut. Snižte rychlost mixéru na střední. Do vaječného sněhu pomalu přilévejte rozpuštěné a vychladlé máslo (v tekuté formě).

    Tip : Máslo můžete nahradit 200 ml rostlinného oleje na smažení, např. řepkového oleje.
  3. Směs suchých ingrediencí a nastrouhanou kůru z jednoho velkého citronu přidejte do mísy s vaječným sněhem. Vše jemně promíchejte stěrkou, dokud nebude těsto jednotné. Těsto doporučuju nemíchat mixérem, směs by byla přemíchaná.
  4. Formu zevnitř velmi důkladně vymažte olejem nebo měkkým máslem. Snažte se dostat do každého zákoutí.  Přidejte mouku nebo strouhanku a formu vysypte. 
  5. Těsto rovnoměrně nalijte do formy.
  6. Formu s makovou bábovkou vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horní/spodní ohřev) a pečte asi 35-45 minut. Asi po 35 minutách pečení zkontrolujeme špejlí, zda je bábovka hotová. Pokud je tyčinka po vyjmutí z těsta suchá, můžete troubu bezpečně vypnout. Nebojte se, že bábovka není dostatečně propečená a snažte se dobu pečení příliš neprodlužovat. Po upečení dvířka trouby mírně pootevřeme. Až po dalších 5 minutách dvířka otevřete úplně a koláč vyjměte z trouby. Po mírném vychladnutí (10 minut) vyklepneme bábovku z formy a položte jej např. na chladicí mřížku. 
  7. Vychladlou bábovku posypeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme polevou a posypeme mákem. 
  8. Můžeme zdobit také cukrovou polevou s citronem, čokoládou nebo jedlými květy.

Rady na závěr:

Výsledná bábovka je vláčná a díky máku vydrží v dobré kondici minimálně 3 dny, toho se ale stejně nedočkáte, protože ze stolu zmizí určitě dříve. Dobrou chuť.