Perník je v Česku i u nás doma jeden z nejoblíbenějších a „nedělních“ dezertů nebo spíš buchet na plech. Perník dělám ve verzích s čokoládou, marmeládou a nebo jen tak se zakysanou smetanou. Z perníku můžete dokonce udělat výborný perníkový dort. Tento hrnkový recept na perník si určitě uložte, protože už nebudete chtít zkoušet nový.
Co budeme potřebovat za suroviny:
- 2 hrnky hladké mouky (nebo hladké špaldové)
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 1,25 hrnku cukru krupice nebo dobrého třtinového
- 4 lžíce klasického kakaa
- 2 dobrá velikosti L vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 kypřící prášek do perníku
- Rozpuštěnou čokoládu (cca 60g) – můžete vynechat a přidat pytlík čokoládového pudinku
- 2 lžíce medu
- 1 lžička skořice
Jak na přípravu perníku:
- Připravíme si dvě mísy
- V jedné míse (v té větší) smícháme všechny suché suroviny.
- V druhé míst smícháme všechny tekuté suroviny a společně je prošleháme až se směs spojí.
- Tekuté suroviny přelijeme k suchým a opět společně prošlehéme.
- Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pohybem plechu těsto srovnáme do roviny.
- Perník pečeme v prohřáte troubě na 175-180 °C.
- Pečeme 30 – 45 minut podle tloušťky těsta (nesmí se lepit na špejli).
- Hotový perník můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.
Tipy na závěr:
Hotový perník můžeme po vychladnutí promazat marmeládou nebo krémem (já tedy uvnitř marmeládu nemusím :)). V létě nejraději perník zdobím tak, že vynechám čokoládu a navrch perníků dávám zakysanou smetanu ozdobenou ovocem, které zrovna roste.