Nejlepší recept na perník. Nadýchaný perník, který budete chtít dělat každý víkend. Dokonalý hrnkový recept.

recept na pernik

Perník je v Česku i u nás doma jeden z nejoblíbenějších a „nedělních“ dezertů nebo spíš buchet na plech. Perník dělám ve verzích s čokoládou, marmeládou a nebo jen tak se zakysanou smetanou. Z perníku můžete dokonce udělat výborný perníkový dort. Tento hrnkový recept na perník si určitě uložte, protože už nebudete chtít zkoušet nový.

Co budeme potřebovat za suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky (nebo hladké špaldové)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 1,25 hrnku cukru krupice nebo dobrého třtinového
  • 4 lžíce klasického kakaa
  • 2 dobrá velikosti L vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • Rozpuštěnou čokoládu (cca 60g) – můžete vynechat a přidat pytlík čokoládového pudinku
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička skořice

Jak na přípravu perníku:

  1. Připravíme si dvě mísy
  2. V jedné míse (v té větší) smícháme všechny suché suroviny.
  3. V druhé míst smícháme všechny tekuté suroviny a společně je prošleháme až se směs spojí.
  4. Tekuté suroviny přelijeme k suchým a opět společně prošlehéme.
  5. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pohybem plechu těsto srovnáme do roviny.
  6. Perník pečeme v prohřáte troubě na 175-180 °C.
  7. Pečeme 30 – 45 minut podle tloušťky těsta (nesmí se lepit na špejli).
  8. Hotový perník můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.

Tipy na závěr:

Hotový perník můžeme po vychladnutí promazat marmeládou nebo krémem (já tedy uvnitř marmeládu nemusím :)). V létě nejraději perník zdobím tak, že vynechám čokoládu a navrch perníků dávám zakysanou smetanu ozdobenou ovocem, které zrovna roste.