Jak udělat výtečný zvěřinový guláš s měkkým masem? Na takovou pochoutku si samozřejmě musíte trochu počkat. Vaření zvěřiny není recept, který máte za půl hodiny hotový. Pro jednou se ale vyplatí strávit u plotny více času. Zvěřinu člověk nevaří každý den. A pokud zvěřinu, tak zkuste dančí guláš.
Kde sehnat dančí maso?
Říká se, že dančí maso patří mezi nejchutnější zvěřinu. To můžu potvrdit. Daňci se proto chovají na farmách, maso je velice libové a dietní. Koupit ho tak můžete na vybraných farmách nebo i od myslivců, pokud máte možnost. Zvěřinu prodávají například i Lesy ČR, mají projekt Zlesanastul.cz. Seženete ho ale i v některých hypermarketech, například Makru.
Co k tomu?
Dančí guláš si vychutnáte s houskovým či bramborovým knedlíkem. Někdo má rád ale i těstoviny, skvělý je třeba domácí čerstvý chléb.
Varianty
K masu můžete přidat také pokrájenou slaninu. Zpestřit chuť můžete také červeným vínem, které přilijete hned po orestování masa a necháte odpařit alkohol. Pak teprve zalijete vývarem. Kdo má rád ostřejší jídla, může ještě přidat chilli.
Suroviny
- 1 kg dančí maso
- 6 ks cibule
- 6 stroužků česneku
- olej
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 5 kuliček jalovce
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- (bobkový list)
- sůl a pepř
- vývar na podlití
Příprava
Nakrájíme cibuli a orestujeme na hluboké pánvi na oleji.
Maso nakrájíme na větší kostky a přidáme na pánev, restujeme.
Přidáme protlak a koření, promícháme a zalijeme vývarem. Dusíme cca 2,5 – 3 hodiny.
Poté dochutíme prolisovaným česnekem, případně solí a pepřem.
Pokud se vám zdá příliš řídký, můžete zahustit trochou jíšky. Většinou ale nezahušťujeme, protože jsme použili větší množství cibule. Cibulový základ většinou stačí.