Miska plná chutí – poke bowl

poke

Miska naplněná rýží a dalšími surovinami jako je zelenina a syrové ryby. Havajská specialita, kterou ale už dávno nenajdete jen na Havaji, ale ve specializovaných bistrech (v názvu bude vždy Poke) po celém světě.

Tato miska je naplněná tuňákem, hnědou rýží, spoustou zeleniny, avokáda a ochucená majonézou, sójou a, medem a sezamem. Je to dokonalá kombinace sladkého, slaného, pikantního, křupavého, lepkavého a vůbec všeho. Navíc je příprava snadná a zvládnete to i doma.

Krása tohoto receptu na Poke Bowl spočívá v tom, že je zcela variabilní. Milujete lososa? Použijte ho místo něj. Nemáte rádi edamame (sójové fazolky)? Vynechejte ho. Žádný problém.

Co je to poke bowl?

Pokud si nejste úplně jistí, co je to poke bowl, v nejjednodušší definici jde o nakrájenou syrovou rybu. Poke znamená krájet nebo řezat, proto se téměř ve všech receptech na poke bowl objevují ryby nakrájené na kostičky.  Často se poke podává jen jako předkrm se samotnou rybou, ale my jsme z něj udělali celé jídlo s přidáním rýže a zeleniny.

Je poke bowl zdravý?

Naše ano! Jediné tuky v tomto receptu na poke bowl jsou v avokádu, které je zdravým tukem pro srdce, a v majonéze, kterou používáme střídmě. Tuňák sám o sobě obsahuje trochu tuku, ale opět je to tuk pro vás prospěšný. Místo bílé rýže nebo nudlí jsme také zvolili hnědou rýži, takže získáte velkou dávku vlákniny.

Ingredience v receptu poke bowl

Tuňák ahi. Chtějte najít tuňáka ahi, který je v kvalitě sushi. Pokud si nejste jisti, zeptejte se svého prodejce ryb.

Koření. „Omáčka“ k ahi tuňákovi je docela jednoduchá a hádám, že jde o věci, které už máte v lednici. Budete potřebovat tamari (sójová omáčka také funguje), sezamový olej, med a rýžový ocet.

Zelenina. Můžete použít cokoli chcete, ale mou oblíbenou kombinací je sortiment strouhané mrkve, na kostičky nakrájené okurky a edamame. Miluji křupavost a strukturu těchto tří druhů zeleniny.

Avokádo. Žádný recept na poke bowl se neobejde bez trochy avokáda!

Mayo. Podle mě není rozdíl mezi plnotučnou a light majonézou, takže tu používám i zde. Trochu se hodí, protože pikantní majonézou jen pokapeme vrchní část misek s ahi tuňákem.

Omáčka sriracha. Pokud nemáte rádi pikantní, vynechejte.

Jarní cibulka a černá sezamová semínka. Jsou to naše ozdoby a dodávají opravdu pěkný vizuální dojem, ale pokud je nemáte, klidně je vynechejte.

Hnědá rýže. Do těchto poke bowls můžete použít různé věci, ale aby to bylo zdravé, rád používám hnědou rýži.

Suroviny

  • cca 500 g tuňáka ahi třídy sushi
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • lžíce sezamového oleje
  • lžíce rýžového octa
  • lžička medu
  • 1/4 šálku lehké majonézy
  • 1 lžička omáčky sriracha
  • 4 šálky vařené hnědé rýže
  • 1 šálek okurky nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku nakrájené mrkve
  • 1/2 šálku loupaného edamame
  • 2 velká avokáda, oloupaná a nakrájená na plátky
  • 1 lžíce černých sezamových semínek
  • 1 lžička zelené cibule

Příprava

Ostrým nožem nakrájejte tuňáka na kostičky. Do středně velké mísy přidejte tuňáka, sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet a med. Promíchejte a promíchejte. Tuňáka nechte odležet, zatímco budete připravovat ostatní ingredience.

Do misky přidejte majonézu a omáčku sriracha. Promíchejte, aby se spojily. Dochuťte solí a pepřem. Brzy vložte do sáčku na zip. Odřízněte špičku.

Uvařenou rýži rozdělte do čtyř misek. Na jednu část rýže dejte lžíci tuňáka. Obklopte hromádkou okurky, edamy a mrkve. Na misku rozprostřete polovinu avokáda. Mísu pokapejte pikantní majonézou. Posypte zelenou cibulkou a sezamovými semínky.