Avokádo

Avokádo je jasně zelený plod s velkou peckou a tmavou kožovitou slupkou.

Je známé také jako aligátoří hrušky nebo máslové ovoce. Avokádo patří k oblíbeným produktům z oddělení zeleniny. Je hlavní ingrediencí pro přípravu dipů guacamole. A objevují se ve všech možných pokrmech od salátů a zábalů přes smoothies až po brownies. Co přesně dělá z tohoto plodu hruškovitého tvaru takovou superpotravinu?

Avokádo má hodně kalorií. Doporučená velikost porce je menší, než byste čekali: 1/3 středního avokáda (50 gramů). Avokádo má vysoký obsah tuku. Jsou to však mononenasycené tuky, což jsou „dobré“ tuky, které pomáhají snižovat špatný cholesterol, pokud je jíte s mírou. Avokádo nabízí téměř 20 vitaminů a minerálů.

Avokádo má nízký obsah cukru. Obsahuje vlákninu, která pomáhá tomu, že se cítíte déle sytí. V jedné studii měli lidé, kteří si k obědu přidali půlku čerstvého avokáda, během následujících 3 hodin menší chuť na jídlo než ti, kteří si ovoce nedali.

Zdravotní účinky avokáda

Zdravý životní styl, který zahrnuje výživné potraviny, může pomoci předcházet nemocem a zvrátit je. Avokádo je zdravá potravina, která se do tohoto stylu může zcela jistě přidat. Vitamíny, minerály a zdravé tuky, které z avokáda získáte, pomáhají předcházet nemocem a udržovat tělo v dobrém stavu. 

Foláty, které získáte z avokáda, mohou snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny, například rakoviny prostaty a tlustého střeva. Živiny obsažené v avokádu mohou také léčit rakovinu.

Artritidy a osteoporózy. Studie olejových výtažků z avokáda ukazují, že mohou zmírnit příznaky osteoartrózy. Vitamin K obsažený v avokádu podporuje zdraví kostí tím, že zpomaluje jejich úbytek a odvrací osteoporózu.

Avokádo je plné vlákniny. Obzvláště vysoký je obsah nerozpustné vlákniny, která pomáhá odvádět odpadní látky z těla. Vláknina udržuje pravidelnost a může zabránit zácpě. Avokádo je také  bohaté na draslík. Draslík pomáhá vyrovnávat krevní tlak tím, že snižuje hladinu sodíku v krvi a uvolňuje napětí ve stěnách cév.

Většinu zdravých tuků v avokádu tvoří kyselina olejová, mononenasycená mastná kyselina. Tento srdci prospěšný tuk pomáhá snižovat kardiovaskulární záněty. Avokádo obsahuje také živinu zvanou beta-sitosterol, rostlinnou verzi cholesterolu. Beta-sitosterol pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Slupku z avokáda oddělte jednoduše lžičkou.

Příprava avokáda

Avokádo skladujte při pokojové teplotě a mějte na paměti, že jeho zrání může trvat 4-5 dní. Chcete-li proces zrání urychlit, vložte je do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem. Když je vnější slupka černá nebo tmavě fialová a podvolí se mírnému tlaku, je připraveno ke konzumaci nebo k uložení do chladničky.

Před krájením ho omyjte, aby se z nože na dužinu nepřenesly nečistoty a bakterie.

Ačkoli je guacamole pravděpodobně nejoblíbenějším způsobem konzumace avokáda, můžete ho také rozmačkat a přidat k těstovinám, nahradit máslo nebo olej v oblíbených receptech na pečivo nebo namazat či nakrájet na sendviče.