Také se vám při slově „kapusta“ křiví obličej? Sama o sobě ani mě kapusta nijak neoslnila, ale v kombinaci s uzeným nebo mletým z ní vytvoříte dokonalé karbanátky. Zkuste, rozhodně neprohloupíte!
Variace
Pokud jste vegetariáni, můžete určitě připravit karbanátky pouze z kapusty. Pak bychom vám doporučili zkombinovat povařenou kapustu s ovesnými vločkami. Pokud chcete pouze zdravější variantu, zkuste kapustové karbanátky s vločkami a slaninou. Slanina dodá šmrnc a ještě lepší chuť. Náš recept s mletým masem je spíše pro milovníky masa, kteří chtějí „trochu zdravější“ či „lehčí“ variantu.
Kapusta – jídelníček chudých
Kapusta je košťálová zelenina, tato kudrnatá zelená hlávka byla dříve spíše jídlem chudých. Dnes se ale objevuje na jídelníčku bez rozdílu. Je totiž považována za skvělý zdroj vitamínů a minerálů.
Příprava kapusty
Kapustu je třeba nejprve zbavit vrchních listů a pak zbytek předvařit. To znamená trochu povařit, ale nerozvařit. Pak ji propláchneme ledovou vodou a necháme okapat, vyždímáme a nasekáme na malé kousky. Nebo v mixéru rozsekáme.
Co dalšího budete potřebovat?
To samé, co na klasické karbanátky. Cibule, česnek, vejce, mléko, strouhanka, sůl, pepř a koření – majoránka, kmín.
Suroviny
- 500 g kapusty
- 250 g mletého masa
- 100 g uzeného masa nebo slaniny
- 1 cibule
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- strouhanka
- 25 ml mléka
- sůl, pepř
- ½ lžičky majoránky
- špetka drceného kmínu
- olej
Příprava
Nejprve připravíme kapustu. Oloupeme vrchní listy, které jsou většinou okoralé. Zbytek povaříme v osolené vodě, ale nerozvaříme. Pořád je tužší na skus. Pak ji propláchneme v ledové vodě, vyždímáme a pokrájíme nadrobno.
Pokrájenou cibuli osmahneme na oleji a spolu s mletým masem a kapustou dáme do mísy. Přidáme vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek a mléko. Pak zamícháme a přisypeme strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat kuličky.
Kuličky pak splácněte a placky, karbanátky, osmažte na rozpáleném oleji.
Kdo má rád, může karbanátky ještě před smažením obalit v trojobalu.
Smažíme z obou stran dozlatova.