Toto je můj nejlepší a nejjednodušší recept na muffiny. Jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu a vždycky krásně vyběhnou. Určitě se nebojte, že budou suché, právě naopak jsou nadýchané a vlhké. Nemusíte šlehat bílky ani kupovat drahé suroviny.
Co budeme potřebovat:
- 240 g hladké pšeničné mouky
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 90 g rostlinného oleje
- 280 g zakysané smetany
- 3 střední vejce
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce sušeného mléka
Tipy na začátek:
Vejce a smetanu předem vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Na pečení muffinů jsem použil papírové košíčky na muffiny o průměru 5 cm. Z daného množství surovin mi vyšlo 12 středně velkých muffinů.
Pečeme na horního/spodní ohřev.
Do muffinů můžete přidat jak kousky ovoce, čokolády, to vám ještě upřesním na konci receptu.
Hurá na recept:
- Sklenici 18% zakysané smetany dejte do středně velké misky. Smetanu mějte v pokojové teplotě – toto opravdu nepodceňujte. Přidejte tři střední vejce a oleje. Obvykle používám olej řepkový nebo slunečnicový.
- Do samostatné mísy prosejeme 1,5 lžičky prášku do pečiva a všechnu mouku.
- Do mísy s vejci, smetanou a olejem pak nasypeme mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme stěrkou nebo mixérem na nejnižší otáčky.
- Těsto rozdělte do dvou misek. Jedna bude na kakaové a druhá na vanilkové.
- Do jedné misky přidejte sušené mléko a do druhé přidejte kakao. Obě těsta promíchejte stěrkou (zvlášť).
- Formu na muffiny vyložte košíčky na muffiny (papírové nebo silikonové).
- Z této porce vznikne 12 muffinů při průměru 5-6cm.
- Malou lžičkou nebo pomocí cukrářského sáčku s větším otvorem nalévejte těsto na muffiny. Formičky neplňte úplně. Uvnitř formy ponechte alespoň 1,5 cm volného místa. Muffiny ještě více nakynou. Pokud na začátku pečení vyčnívají z muffinového košíčku, pravděpodobně vytečou.
- Kakaové těsto naléváme střídavě s vanilkovým těstem. Těsto jsem dával po malých částech, takže jsem vytvořila zebří vzor.
- Muffiny dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (spodní horní ohřev). Muffiny v košíčkách a formách pečeme asi 30 minut. Muffiny by měly velmi pěkně nakynout a navrchu být lehce opečené.
- Asi po 25 minutách pečení opatrně otevřete dvířka trouby a do těsta zapíchněte špejli. Pokud bude suchá, znamená to, že muffiny jsou již upečené.
- Po upečení muffinů pootevřeme dvířka trouby. Doporučuji zablokovat dvířka pečicí chňapkou, aby zůstala jen malá mezera. Po 5 minutách dvířka napůl otevřete a po dalších 5 minutách muffiny vyjměte z trouby.
Tip : Nenastavujte vyšší teplotu trouby. Pokud těsto začne kynout příliš rychle, pravděpodobně vyteče z hrnku.
V dalším pokračování nás čekají borůvkové, čokoládové, skořicové, kokosové a ořechové muffiny.