Základní recept na muffiny, který se hodí do každé domácí kuchařky – startujeme muffinový seriál! Začínáme klasikou.

recept na muffiny

Toto je můj nejlepší a nejjednodušší recept na muffiny. Jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu a vždycky krásně vyběhnou. Určitě se nebojte, že budou suché, právě naopak jsou nadýchané a vlhké. Nemusíte šlehat bílky ani kupovat drahé suroviny. 

Co budeme potřebovat:

  • 240 g hladké pšeničné mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 90 g rostlinného oleje
  • 280 g zakysané smetany
  • 3 střední vejce
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce sušeného mléka

Tipy na začátek:

Vejce a smetanu předem vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Na pečení muffinů jsem použil papírové košíčky na muffiny o průměru 5 cm. Z daného množství surovin mi vyšlo 12 středně velkých muffinů. 
Pečeme na horního/spodní ohřev.
Do muffinů můžete přidat jak kousky ovoce, čokolády, to vám ještě upřesním na konci receptu.

Hurá na recept:

  1. Sklenici 18% zakysané smetany dejte do středně velké misky. Smetanu mějte v pokojové teplotě – toto opravdu nepodceňujte. Přidejte tři střední vejce a oleje. Obvykle používám olej řepkový nebo slunečnicový.
  2. Do samostatné mísy prosejeme 1,5 lžičky prášku do pečiva a všechnu mouku.
  3. Do mísy s vejci, smetanou a olejem pak nasypeme mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme stěrkou nebo mixérem na nejnižší otáčky.
  4. Těsto rozdělte do dvou misek. Jedna bude na kakaové a druhá na vanilkové.
  5. Do jedné misky přidejte sušené mléko a do druhé přidejte kakao. Obě těsta promíchejte stěrkou (zvlášť).
  6. Formu na muffiny vyložte košíčky na muffiny (papírové nebo silikonové).
  7. Z této porce vznikne 12 muffinů při průměru 5-6cm.
  8. Malou lžičkou nebo pomocí cukrářského sáčku s větším otvorem nalévejte těsto na muffiny. Formičky neplňte úplně. Uvnitř formy ponechte alespoň 1,5 cm volného místa. Muffiny ještě více nakynou. Pokud na začátku pečení vyčnívají z muffinového košíčku, pravděpodobně vytečou.
  9. Kakaové těsto naléváme střídavě s vanilkovým těstem. Těsto jsem dával po malých částech, takže jsem vytvořila zebří vzor.
  10. Muffiny dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (spodní horní ohřev). Muffiny v košíčkách a formách pečeme asi 30 minut. Muffiny by měly velmi pěkně nakynout a navrchu být lehce opečené.
  11. Asi po 25 minutách pečení opatrně otevřete dvířka trouby a do těsta zapíchněte špejli. Pokud bude suchá, znamená to, že muffiny jsou již upečené.
  12. Po upečení muffinů pootevřeme dvířka trouby. Doporučuji zablokovat dvířka pečicí chňapkou, aby zůstala jen malá mezera. Po 5 minutách dvířka napůl otevřete a po dalších 5 minutách muffiny vyjměte z trouby.

Tip : Nenastavujte vyšší teplotu trouby. Pokud těsto začne kynout příliš rychle, pravděpodobně vyteče z hrnku.

V dalším pokračování nás čekají borůvkové, čokoládové, skořicové, kokosové a ořechové muffiny.