Nadýchané banánové lívance

banánové lívance

Uvnitř nadýchané, na povrchu křupavé a jemně ochucené banány a vanilkou – to jsou fenomenální banánové lívance.

Velmi snadno se připravují a zvládnou je i děti, třeba pod vaším dohledem. Já je miluji s jednoduchým javorovým sirupem, ale pokud je chcete vylepšit a naznačit, co je uvnitř, posypte je čerstvými nakrájenými banány a moučkovým cukrem.

Banánové lívance jsou dobré po celý rok, ale pokud chcete vyzkoušet sezónní recepty, zkuste na podzim také dýňové lívance a v létě třeba borůvkovéJ.

Co budete potřebovat?

Nic, co byste doma určitě neměli. Mouku, vejce, kypřící prášek, cukr, sůl, mléko, máslo, vanilkový extrakt a samozřejmě hodně zralý, až přezrálý banán.

Postup je tak jednoduchý

Začněte tím, že v míse smícháte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Dobře prošlehejte a dejte stranou. Ve středně velké míse rozmačkejte banán, dokud nebude téměř hladký. Přidejte vejce. Vidličkou je prošlehejte a spojte. Vmíchejte mléko a vanilkový extrakt. Do suchých ingrediencí vlijte banánovou směs a rozpuštěné máslo. Promíchejte a je hotovo. Teď už jen usmažit a ozdobit. Přípravy i smažení vám nezaberou více jak 20 minut a máte snídani/večeři pro celou rodinu.

Co na banánové lívance?

Nahoru dejte javorový sirup a čerstvé banány nakrájené na plátky, pokud máte rádi. Nebo jen posypte moučkovým cukrem.

Lze lívance mrazit?

Ano, lívance lze zmrazit až na 3 měsíce, pokud jste jich usmažili hodně. Po úplném vychladnutí vložte mezi jednotlivé lívance pergamenový nebo voskovaný papír a poskládejte je na sebe. Hromádku pevně zabalte do alobalu nebo ji vložte do silného mrazicího sáčku. Chcete-li je znovu ohřát, položte je v jedné vrstvě na plech a zakryjte. Pečte v troubě o teplotě 180 stupňů asi 8 až 10 minut nebo dokud nejsou horké.

Suroviny

  • 1½ hrnku hladké mouky, nasypané do odměrky a zarovnané do roviny
  • 2 lžíce cukru
  • 2½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 malý přezrálý banán, oloupaný (čím hnědší, tím lepší)
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek plus 2 lžíce nízkotučného mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné

Na smažení

  • 1 – 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce nesoleného másla

Na dochucení

Příprava

Ve středně velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.

V malé misce rozmačkejte banán vidličkou, dokud nebude téměř hladký. Rozšlehejte vejce, poté přidejte mléko a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Do moučné směsi vlijte banánovou směs a rozpuštěné máslo. Těsto opatrně promíchejte gumovou stěrkou, dokud se nespojí. Těsto bude husté a hrudkovité.

Nepřilnavou pánev (nebo lívanečník) nastavte na střední teplotu, dokud se nerozpálí. Na pánvičku položte polštářek másla a jednu lžíci rostlinného oleje. Na pánvičku nakapejte těsto po ¼ hrnku a lívance rozdělte asi 2 cm od sebe (pokud nemáte lívanečník). Smažte, dokud se na každém lívanci nevytvoří několik otvorů a spodní strana není zlatohnědá, asi 2 minuty. Lívance obraťte a smažte, dokud není spodní strana zlatavě hnědá a vrchní strana nafouklá, další 1 až 2 minuty. Pomocí špachtle přeneste servírovací talíř.

A znovu dokola

Utřete pánvičku papírovými utěrkami, přidejte více másla a oleje a opakujte se zbývajícím těstem. Ještě horké lívance podávejte s javorovým sirupem, nakrájenými banány a případně s moučkovým cukrem.

Lívance lze zmrazit až na 3 měsíce. Po úplném vychladnutí vložte mezi jednotlivé palačinky pergamenový nebo voskovaný papír a poskládejte je na sebe. Hromádku palačinek pevně zabalte do alobalu nebo ji vložte do silného mrazicího sáčku. Chcete-li je znovu ohřát, položte je v jedné vrstvě na plech a přikryjte je fólií. Pečte v troubě o teplotě 375 °F asi 8 až 10 minut nebo dokud nejsou horké.