Javorový sirup

Javorový sirup je přírodní sladidlo, které se získává z koncentrované mízy javoru. Brzy na jaře se javor pokácí, míza se sbírá a pak se vaří na bohatý a aromatický sirup. Jedná se o produkt, který se vyrábí výhradně v Severní Americe a který se tam nejčastěji konzumuje, a Vermont je nejznámějším místem pravého javorového sirupu. Vyrábí se také v dalších státech na severovýchodě USA a ve východní oblasti Kanady. Javorový sirup si nejčastěji vychutnáváme na snídani, například na palačinkách, používá se však také do sladkostí, polev, omáček.

Javorový sirup vs. palačinkový sirup

Čistý javorový sirup se vyrábí vařením javorové mízy tak dlouho, dokud neobsahuje více než 33 % vody, což znamená 66% koncentraci cukru. Imitace javorového sirupu – obvykle prodávaná jako palačinkový sirup – musí být takto označena. Obvykle se vyrábí převážně z kukuřičného sirupu, který neobsahuje více než 3 procenta čistého javorového sirupu. Některé napodobeniny mohou obsahovat pouze umělý javorový extrakt.

Druhy

Třídí se podle barvy a doby sběru mízy. Čím později v sezóně, tím je sirup tmavší. V roce 2015 USDA přepracovalo systém třídění javorového sirupu tak, aby lépe odpovídal standardům Vermontu a mezinárodním standardům a zjednodušil výběr pro domácí kuchaře.

Zlatý sirup stupně A je nejsvětlejší a má jemnou chuť, která se hodí k pokapání dezertů a snídaňových jídel.

Stupeň A Amber má bohatou chuť a je dobrou volbou pro stolní sirup díky své klasické javorové chuti.

Tmavý sirup třídy A je nejchutnější a výborně se hodí na vaření.

Zpracovatelská třída je velmi tmavá, poslední v sezóně, a používá se pro komerční výrobky s javorovou příchutí.

Použití javorového sirupu

Většina lidí zná javorový sirup jako přísadu na palačinky a vafle. Má však i další využití ve slaných pokrmech a hodí se zejména k zelenině a jako poleva na maso. Javorový sirup lze použít k výrobě grilovací omáčky a dalších koření a je to dobrá univerzální přísada přidávaná přímo do receptů bez další přípravy.

Jak vařit s javorovým sirupem

Javorový sirup se v mnoha případech nemusí nijak připravovat. Lze ho použít v nezměněném stavu, polít jím dezerty, snídaně nebo jogurty a přimíchat do salátových dresinků, nápojů nebo zmrzliny. Přidává se také do zakysané smetany, šlehačky a polev.

Další použití vyžadují lehké vaření nebo vaření javorového sirupu s jinými přísadami. S trochou másla se z něj stane javorový krém a v dušené omáčce na grilování dodá lahodnou sladkost. Najdete ho také v glazurách na maso a zeleninu. Při pečení se javorový sirup obvykle používá jako tekuté sladidlo, které se přidává přímo do těsta.

Jak chutná?

Javorový sirup má specifickou chuť, která se liší podle druhu stromu, oblasti a doby sběru. Obvykle má bohatou karamelovou chuť s nádechem dřevité vanilky. S tím, jak se míza sklízí v průběhu roku, se chuť zintenzivňuje. Čistý javorový sirup je třikrát sladší než běžný stolní cukr.