Americká pizza s domácí omáčkou

Americká pizza

Itálie, moře a pizza. To určitě patří k sobě. Když se řekne „pizza“, já si vybavím Itálii. Ale co americká pizza? Vždyť ta je taky velmi oblíbená, tak jaký je v nich rozdíl? Podstatný.

Americká versus italská

Americká pizza má podstatně tlustší a také větší korpus. Také se většinou nepeče v peci na dřevo jako v Itálii, ale v elektrické troubě. Má také bohatší zdobení, tedy používá se více suga, sýra, uzenin a dalších ingrediencí. Je tak mnohem sytější.

U nás doma děláme pizzu často a moje rodina obvykle dává přednost typické americké pizze s pikantní omáčkou, feferonkami a sýrem. Přikládám svůj recept na domácí omáčku na pizzu, ale klidně použijte jakoukoli omáčku, kterou máte rádi.

Na tomto receptu je skvělé to, že používá instantní droždí, takže je rychle hotový a před přípravou pizzy stačí jen 15 minut odpočívat. Také se mi líbilo, že před pečením posypete kůrku trochou oblíbeného sýra, což pomáhá zabránit tomu, aby se kůrka rozmočila.

Vytisknout recept
Porkm Main Course
Typ kuchyně American
Klíčové slovo americká pizza
Doba přípravy 20 minuty
Doba vaření 30 minuty
Celkový čas 50 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Postup

  • Domácí omáčka na pizzu
  • V malém hrnci osmahněte česnek na oleji, dokud nezměkne. Vmíchejte zbývající přísady omáčky. Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu; nepřikryté vařte 30 minut, nebo dokud omáčka nedosáhne požadované hustoty. Omáčku lze uchovávat v chladničce až 1 týden.
  • Těsto
  • Ve střední míse mixéru smíchejte 2 šálky mouky, droždí a sůl; dobře promíchejte. Smíchejte vodu a olej; zahřejte na cca 55° C; přidejte do moučné směsi. Smíchejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto nezvlhčí; šlehejte 3 minuty při středních otáčkách.
  • Rukou postupně vmíchejte tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto. (Použil jsem nástavec na hnětení těsta KitchenAid.) Hněťte na pomoučeném povrchu 3 až 5 minut. Z těsta vytvarujte kouli, přikryjte ji a nechte 15 minut odpočívat.
  • Těsto rozdělte na 4 díly (pokud chcete větší pizzu, na 2 díly). Každou polovinu dobře pomoučenými nebo pomaštěnými prsty vtlačte do vymazané 30 cm formy na pizzu.
  • Těsto posypte ¼ hrnku oblíbeného strouhaného sýra, aby se zabránilo rozmočení kůrky. Každou pizzu potřete připravenou pizzovou omáčkou (přibližně ¾ šálku omáčky na pizzu). Přidejte oblíbené přílohy – houby, cibuli, olivy, zelené papriky, feferonky, vařenou italskou klobásu, ančovičky atd. Obložte strouhaným sýrem podle vlastního výběru – mozzarellou, parmazánem a asiagem.
  • Pečte při teplotě 200 °C 25 až 30 minut, dokud nejsou okraje křupavé a světle zlatohnědé a sýry roztavené. Ihned podávejte

Zkuste i další naše recepty na pizzu.