Itálie, moře a pizza. To určitě patří k sobě. Když se řekne „pizza“, já si vybavím Itálii. Ale co americká pizza? Vždyť ta je taky velmi oblíbená, tak jaký je v nich rozdíl? Podstatný.
Americká versus italská
Americká pizza má podstatně tlustší a také větší korpus. Také se většinou nepeče v peci na dřevo jako v Itálii, ale v elektrické troubě. Má také bohatší zdobení, tedy používá se více suga, sýra, uzenin a dalších ingrediencí. Je tak mnohem sytější.
U nás doma děláme pizzu často a moje rodina obvykle dává přednost typické americké pizze s pikantní omáčkou, feferonkami a sýrem. Přikládám svůj recept na domácí omáčku na pizzu, ale klidně použijte jakoukoli omáčku, kterou máte rádi.
Na tomto receptu je skvělé to, že používá instantní droždí, takže je rychle hotový a před přípravou pizzy stačí jen 15 minut odpočívat. Také se mi líbilo, že před pečením posypete kůrku trochou oblíbeného sýra, což pomáhá zabránit tomu, aby se kůrka rozmočila.
Suroviny
- Těsto
- 4 ½ – 5 šálků chlebové mouky
- 1 balení sušeného droždí 7 g
- 3 lžičky soli
- 2 šálky vody
- ¼ šálku rostlinného oleje
- Domácí omáčka na pizzu
- 2 stroužky česneku mleté nebo prolisované
- 1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
- 1 plechovka drcených rajčat v bohatém pyré
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička italského koření
- ½ lžičky sušené bazalky
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky drcených vloček chilli
Postup
- Domácí omáčka na pizzu
- V malém hrnci osmahněte česnek na oleji, dokud nezměkne. Vmíchejte zbývající přísady omáčky. Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu; nepřikryté vařte 30 minut, nebo dokud omáčka nedosáhne požadované hustoty. Omáčku lze uchovávat v chladničce až 1 týden.
- Těsto
- Ve střední míse mixéru smíchejte 2 šálky mouky, droždí a sůl; dobře promíchejte. Smíchejte vodu a olej; zahřejte na cca 55° C; přidejte do moučné směsi. Smíchejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto nezvlhčí; šlehejte 3 minuty při středních otáčkách.
- Rukou postupně vmíchejte tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto. (Použil jsem nástavec na hnětení těsta KitchenAid.) Hněťte na pomoučeném povrchu 3 až 5 minut. Z těsta vytvarujte kouli, přikryjte ji a nechte 15 minut odpočívat.
- Těsto rozdělte na 4 díly (pokud chcete větší pizzu, na 2 díly). Každou polovinu dobře pomoučenými nebo pomaštěnými prsty vtlačte do vymazané 30 cm formy na pizzu.
- Těsto posypte ¼ hrnku oblíbeného strouhaného sýra, aby se zabránilo rozmočení kůrky. Každou pizzu potřete připravenou pizzovou omáčkou (přibližně ¾ šálku omáčky na pizzu). Přidejte oblíbené přílohy – houby, cibuli, olivy, zelené papriky, feferonky, vařenou italskou klobásu, ančovičky atd. Obložte strouhaným sýrem podle vlastního výběru – mozzarellou, parmazánem a asiagem.
- Pečte při teplotě 200 °C 25 až 30 minut, dokud nejsou okraje křupavé a světle zlatohnědé a sýry roztavené. Ihned podávejte
Zkuste i další naše recepty na pizzu.