Netradičně tradiční boloňská omáčka

boloňské špagety

Boloňská omáčka – ač pochází z Itálie, zná ji ve světě snad každý. My je milujeme a nejvíce děti. Mohly by je jíst každý den. Pro mě je to rychlé a snadné. Omáčka je bohatá, hustá a má skvělou chuť. Pokud ale budete mít více času, zkuste ji vařit pomalu a déle, odvděčí se vám ještě bohatší chutí a hustotou. Také ji můžete využít i jinak než na špagety. Zkuste ji s brambory, udělejte lasagne nebo zapečený špagetový koláč!

Co (ne)patří do boloňské omáčky na špagety

V tomto receptu jsou tři drobnosti, které jsou tak trochu navíc, za to dodávají této omáčce výjimečnou chuť. Pokud je tam ale nedáte, získáte klasickou boloňskou omáčku. Volba je na vás, ale proč to jednou nezkusit trochu jinak?

1. Worcesterová omáčka: dodává navíc jemnou ostrost. Stačí jen kapka a hned je cítit jemná pikantnost.

2. Hovězí bujón (kostky hovězího vývaru) pro větší hloubku chuti omáčky, aby se kompenzovala skutečnost, že se jedná o každodenní verzi uprostřed týdne, a ne o tradiční pomalu vařené boloňské ragú, které začíná se soffritem (cibule, celer, mrkev pomalu dušené) a pancettou.

3. Cukr, pokud je potřeba: stačí jen trochu, aby se omáčka proměnila, pokud náhodou nepoužíváte kvalitní sladká italská rajčata z konzervy. Rajčata v konzervě ze supermarketu jsou notoricky známá svou kyselostí.

Jak připravit boloňskou omáčku

Příprava je jednoduchá a docela rychlá:

Na oleji osmahněte česnek a cibuli – asi 3 minuty, hovězí maso osmahněte – asi 2 minuty, přidejte vše ostatní, pořádně promíchejte a pak vařte minimálně 20 minut (uprostřed týdne) nebo až 3 hodiny (víkendové požitky!). Díky pomalému vaření je hovězí maso neuvěřitelně křehké a omáčka získá hlubší chuť.

Co je boloňská omáčka?

Boloňská omáčka se v Itálii a po celém světě připravuje na nejrůznější způsoby, ale v podstatě jde o mleté maso (obvykle hovězí, někdy v kombinaci s vepřovým nebo telecím) v rajčatové omáčce ochucené bylinkami. A ano, původně omáčka pochází z města Bologna – odtud název.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo, Main Course
Typ kuchyně Italian
Klíčové slovo boloňské špagety
Doba přípravy 10 minuty
Doba vaření 30 minuty
Celkový čas 40 minuty
Počet porcí 5 porcí

Suroviny

Postup

  • Ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek, vařte 3 minuty nebo dokud světle nezezlátnou a nezměknou.
  • Zvyšte teplotu na maximum a přidejte mleté hovězí maso. Smažte, přičemž ho průběžně rozdělujte, dokud nezhnědne.
  • Přidejte červené víno. Přiveďte k varu a vařte 1 minutu, přičemž seškrabujte dno hrnce, dokud se nevytratí alkoholový zápach.
  • Přidejte ostatní přísady kromě soli a pepře. Promíchejte, přiveďte k varu a poté ztlumte na střední teplotu, aby vše jemně bublalo. Vařte 20-30 minut (bez pokličky), pokud je omáčka na váš vkus příliš hustá, přidejte vodu. Občas promíchejte.
  • Varianta pomalého vaření: pokud máte čas, je to opravdu jiná úroveň! Přidejte 3/4 šálku vody, přikryjte pokličkou a vařte na velmi mírném ohni 2 – 2,5 hodiny, přičemž každých 30 minut promíchejte. Odklopte pokličku a vařte 20 minut, aby omáčka zhoustla.
  • Hned na konci podle chuti osolte a opepřete. Podávejte se špagetami. Rozdělte do misek. Podle potřeby ozdobte parmazánem a petrželkou.

Poznámky

1. Maso – některé tradiční pomalu vařené boloňské omáčky se připravují ze směsi hovězího a vepřového mletého masa. Hovězí maso kvůli chuti, vepřové kvůli šťavnatosti.
2. Hovězí vývar v kostkách – použijte jakýkoli hovězí bujón / kostku vývaru nebo v prášku.
3. Rajčatová konzerva – rajčatová konzerva střední třídy může být notoricky kyselá. Trocha cukru udělá neuvěřitelný rozdíl. Potřebné množství závisí na tom, jak sladká/kyselá rajčata a rajčatový protlak jsou – řiďte se chutí. Obvykle platí, že čím jsou kvalitnější, tím méně jsou kyselé, takže budete potřebovat méně cukru.
Jsou už boloňské špagety pro vás nuda? Třeba vás zaujme tento recept na špagety.