Aglio, olio e peperoncino definuje italské jídlo jako žádné jiné. Jeho jednoduchost, zaměření na kvalitní suroviny a nechání vyniknout jejich chuti je to, co je v italské kuchyni nejdůležitější. Tento pokrm je dokonalým příkladem toho, jak lze z několika jednoduchých komponentů vytvořit mistrovské dílo.
Kdo by řekl, že něco tak jednoduchého, může chutnat tak dobře? Připravené ze spousty extra panenského olivového oleje, česneku a čili papričky! A to nejlepší? Je hotové za 10 minut!
Jak to mají Italové?
Tento pokrm patří k základním italským jídlům, je pro mnoho Italů známý jako nezbytnost na pozdní večer, nebo lépe řečeno po pozdní noční zábavě. Nic nechutná lépe než jednoduché, a přitom chuťově výrazné špagety.
Klíčem k přípravě aglio, olio e peperoncino je poměr ingrediencí a použití dostatečného množství olivového oleje. Musíte také dbát na to, aby česnek nezhnědl nebo se nepřipálil, musí se jen lehce podusit, aby uvolnil do olivového oleje všechnu svou chuť.
Dalším skvělým tipem je těstoviny mírně podvařit, vhodit je do aglio e olio, přidat několik naběraček vody z těstovin a nechat je v „omáčce“ dále vařit, tím škrob ze špaget také omáčku zahustí.
Suroviny
- 320 g špaget
- 70 ml olivového oleje
- 3 nasekané stroužky česneku
- 3 čerstvé pálivé chilli papričky nakrájené na kousky
- 2-3 lžíce nasekané listové petrželky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Hrnec s osolenou vodou přiveďte k varu.
- Špagety uvařte al dente. Šálek vody z těstovin si před scezením nechte stranou.
- Do pánve nalijte olivový olej a postavte ji na mírný oheň.
- Přidejte česnek a chilli papričku a několik minut mírně povařte. Dávejte pozor na česnek a v případě potřeby snižte teplotu. Česnek by se neměl připálit.
- Přidejte petrželku.
- Poté přidejte uvařené těstoviny a šálek vody z těstovin.
- Na mírném ohni vše dobře promíchejte a podávejte s čerstvou petrželkou.
- V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Buon appetito!