Dušená slezina na smetaně

slezina

Pokud máte rádi dušená jatýrka, tenhle pokrm vás nadchne také. Je to vůbec pokrm pro milovníky vnitřností. Dušená slezina na smetaně je navíc rychle hotová, takže u plotny nemusíte strávit mnoho času.

Čištění

Do pokrmů se používá jak hovězí, tak vepřová slezina. Hovězí se spíše hodí ale na různé guláše, na krátké dušení je lepší vepřová. Slezinu nejprve očistěte. Zbavte ji zbytků bílé bránice a přebytečného tuku. Pak ji opláchněte a nakrájejte na nudličky.

Co budu potřebovat

Kromě sleziny ještě slaninu, cibuli, smetanu a nějaké to koření. Hodí se bobkový list, kmín, majoránka nebo tymián.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo slezina
Doba přípravy 15 minuty
Doba vaření 40 minuty
Celkový čas 54 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Postup

  • Sleziny opláchneme, očistíme (vyřízneme zbytek bránice a tuk), nakrájíme na nudličky.
  • Na malé kostky pokrájíme i slaninu, cibuli nakrájíme nadrobno.
  • Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli a slaninu a přidáme slezinky. Chvíli restujeme, přidáme koření – bobkový list a kmín – a pak podlijeme vodou (trochu) a dusíme asi 20 minut. Osolíme a opepříme.
  • Pak přilijeme smetanu, kterou jsme promíchali se lžící mouky, a povaříme asi dalších 15 minut.
  • Na závěr dochutíme majoránkou, případně ještě dosolíme.
  • Podávejte s rýží či houskovým knedlíkem. Hodí se ale i vařený brambor nebo bramborová kaše.
  • Na závěr ještě můžete posypat třeba petrželkou.