Jak už název napovídá, tohle nebude pokrm pro citlivky. Masová směs, která má výraznou, pikantní chuť. Pokud máte rádi pálivá jídla, tohle bude něco pro vás.
Jaké vybrat maso?
Katův šleh je ideální z vepřového, ale pokud máte raději krůtí nebo kuřecí variantu, proč ne. Z vepřového jinak vyberte třeba plecko nebo kýtu, aby jim stačilo jen krátké dušení a bude maso měkké. Na začátku ale maso dobře opečte, aby získalo pěknou hnědou barvu.
Zelenina
Řada receptů na Katův šleh doporučuje sterilovanou zeleninu, ale lépe uděláte, když použijete čerstvou. Cibule je základ, pak červená paprika, kyselé okurky.
Základ omáčky
Řada receptů v hospodách využívá kečup, ale nahradit ho můžete lépe konzervou pokrájených rajčat nebo rajčatovým protlakem. K dochucení pak použijte worcesterovou a sójovou omáčku. Pokud nemáte, použijte lžíci cukru a octa.
A kde je ten šleh?
Na závěr si vyberte podle sebe, co máte radši. Jestli do pokrmu přidáte pokrájené čili papričky, sušené koření čili nebo drcené feferonky.
Suroviny
- 400 g vepřové plece
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 ks kapie
- 3 ks nakládané okurky
- konzerva rajčat
- 3 ks sterilované feferonky
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl
- pepř
Postup
- Maso pokrájejte na nudličky, rozpalte olej na pánvi a zprudka restujte, dokud není maso opečené a hnědé. Trvat to může klidně i deset minut.
- Maso z pánve vyndejte, přidejte trochu oleje a opečte cibuli, česnek, po chvíli přidejte pokrájenou kapii.
- Přidejte rajčata, okurky, feferonky a vraťte maso. Dochuťte worcesterem a sójovou omáčkou, pepřem a solí.
- Přilijte půl hrnku vody a duste doměkka, minimálně 30 minut.
- Podávejte s rýží, bramboráčky nebo hranolky.