Hovězí roštěná, vídeňská roštěná nebo roštěnky. Tenhle klasický český pokrm najdete pod různými názvy, ale chuť bude stále stejně vynikající.
Čas a zase čas
Na přípravu téhle české klasiky si vyhraďte čas. Dušení hovězích plátků je pomalé, pokud ovšem nejste zvyklí používat papiňák, který proces vaření zkrátí. Ale pokud se vydáte klasickou cestou, pěkně dusit na pánvi, pak potřebujete čas a trpělivost, aby maso bylo měkké a šťavnaté.
Na začátku na to jděte zprudka
Na začátku, ještě před samotným dušením, je důležité maso pořádně zprudka opéci. A nejenom maso, ale i cibuli. Nejlepší je smažení zvlášť. Nejprve zprudka, 2 až 3 minuty opékejte maso pěkně dohněda, pak ho vyjměte a osmažte cibuli. Pak do hrnce vraťte maso, podlijte vodou (nebo vývarem), jen do výšky masa, a pomalu duste.
Ale jak dlouho?
To záleží na stáří masa, ale vždy to bude nejméně 2 a ž 2,5 hodiny. Maso se musí rozpadat. Takže ochutnejte a pokud se vám to nezdá, nechte ho ještě dusit.
Suroviny
- 4 plátky roštěnce
- 2 cibule
- sůl pepř
- olej
- mouka na zahuštění
- 200 ml voda nebo vývar
Postup
- Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete z obou stran.
- Rozehřejte olej na velké hluboké pánvi, aby se vám všechny plátky vešly vedle sebe.
- Zprudka opečte plátky masa, až zhnědnou. Pak je vyjměte a dejte opéct cibuli. Tu promíchávejte, ať se nepřipálí.
- Pak vraťte maso a podlijte vodou, kterou ještě dosolte. Pak přikryjte pokličkou, snižte plamen a duste doměkka tak 2,5 hodiny.
- Pokud se voda příliš vydusí, tak ji dolejte. Maso můžete během dušení otáčet.
- V trošce vody rozmíchejte lžíci mouky a přilijte k omáčce. Nechte povařit. Pak vyjměte maso a omáčku přeceďte, cibuli propasírujte nebo ji v omáčce rozmixujte.
- Na závěr dochuťte solí a pepřem a servírujte s rýží.