Na pohled to jsou možná jen další nudné rajčatové těstoviny. Opak je ale pravdou. Chilli a dávka česneku z tohoto jednoduchého receptu dělá skvělý a chuťově výrazný pokrm. Italové zkrátka vědí, jak udělat jednoduché, ale božské těstoviny.
Ostré tak akorát
Pro představu, „Arrabbiata“ znamená v italštině „rozzlobený“. Tyto těstoviny se tak prý jmenují kvůli své ohnivé povaze. Ale nebojte se. Ano, jsou to těstoviny, které mají být pikantní. Ale v zásadě jde o skvělé rajčatové těstoviny, které si můžete připravit tak ostré, jak budete chtít. Nebo taky ne. Je snadné je upravit – stačí, když omáčku pro začátek připravíte s menším množstvím chilli. Během vaření ji ochutnejte. Pokud se cítíte odvážní, přidejte více!
Omáčku Arrabbiata lze připravit z čerstvých nebo sušených chilli papriček. Sušené je samozřejmě pohodlnější, ale já mám velmi rád extra chuť, kterou čerstvé chilli do omáčky přináší, takže jsem použil kombinaci obou.
Co budete potřebovat
Kajenské papričky – čím větší chilli papričky, tím jsou méně pálivé! Kajenské papričky tedy nejsou super pálivé. I když já si rád nechávám semínka, aby byla pikantnější.
Máte odvahu? Použijte místo nich chilli papričky Birds Eye nebo thajské chilli! Jsou ostřejší než kajenské papričky.
Sušené červené chilli papričky – mají hřejivý zemitý nádech, který čerstvé chilli papričky nemají. Osmahnutí s česnekem zvýrazní jejich opečenou chuť i pálivost.
Typ těstovin – tradičně se připravují z penne, ale ve skutečnosti je můžete připravit z jakýchkoli krátkých nebo dlouhých těstovin.
Rajčata z konzervy – chcete-li být autentičtí, použijte celá loupaná rajčata (z konzervy) a rozmačkejte je vidličkou. Pro větší pohodlí používám drcená rajčata!
Poznámka ke kyselosti: Ne všechna konzervovaná rajčata jsou stejná! Ekonomické značky bývají kyselejší. Zjemněte je ½ lžičky cukru.
Česnek – 3 stroužky! Omáčka arrabiata má mít příjemnou česnekovou chuť.
Parmezán – k podávání.
Petržel – na ozdobu.
Suroviny
- 400 g penne nebo jiné těstoviny
- 1 lžíce soli
- OMÁČKA ARRABIATA
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku jemně nasekané
- 1 červená kajenská paprička jemně nasekaná
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 800 g drcených rajčat v plechovce
- 1 1/4 lžičky kuchyňské/košer soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/2 lžíce bílého cukru pouze v případě potřeby
- SERVÍROVÁNÍ:
- parmezán jemně nastrouhaný
- 2 lžičky jemně nasekané petrželky volitelně
Postup
- Smažení – ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte česnek a 10 sekund míchejte. Přidejte kajenskou papričku a chilli vločky. Vařte 1 minutu, nebo dokud česnek nezíská světle zlatavou barvu.
- Přidejte rajčata, sůl a pepř. Vypláchněte plechovky rajčat vodou a přidejte je do hrnce.
- Vařte – zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň, míchejte, a jakmile se vše začne vařit, snižte teplotu zpět na střední a vařte 15 minut. (Po 10 minutách zkontrolujte chuť – pokud je kyselá, přidejte cukr.)
- Uvařte těstoviny – Mezitím přiveďte k varu velký hrnec vody s 1 lžící soli. Přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu.
- Ušetřete vodu – Těsně před scezením hrnec pořádně promíchejte (aby se škrob rozkvedlal), pak naberte 1 šálek vody a dejte stranou. Těstoviny slijte.
- Přidejte těstoviny do omáčky spolu s 1/2 šálku vody z vaření těstovin. Dobře promíchejte (stále na sporáku), až se těstoviny obalí omáčkou. V případě potřeby použijte další vodu na vaření těstovin.
- Podávejte – Rozdělte těstoviny do misek a ihned podávejte s parmazánem a petrželkou, pokud je používáte.
Poznámky
2. Kajenské papričky jsou velké červené chilli papričky. Nejsou příliš pálivé – obecně platí, že čím menší chilli, tím pálivější.
3. Cukr – ne všechna konzervovaná rajčata jsou stejná. Čím jsou kvalitnější, tím jsou sladší 🙂 Cukr používejte pouze v případě potřeby.
4. Využití vody na vaření těstovin – základní krok při vaření těstovin, který každý Ital dělá instinktivně u každého receptu na těstoviny! Škrob ve vodě na vaření těstovin pomáhá omáčce zhoustnout a přilnout k těstovinám místo toho, aby zůstala ve vodnaté louži na dně misky na těstoviny.
5. Zbytky vydrží v lednici 3 až 4 dny.