Nadýchaná dobrota – to jsou hraběnčiny řezy

hraběnčiny řezy

Nadýchaný, vláčný, jedinečný. Takový je vynikající český moučník hraběnčiny řezy. U nás se peče už pokolení a vždycky ho budu mít spojený se svátečními nedělními návštěvami. Tak překvapte návštěvu i vy a upečte tuhle nadýchanou dobrotu.

Hraběnčiny řezy, neboli také koláč paní hraběnky, vypadá na první pohled složitě a luxusně. Luxusní určitě je, ale složitý ne. Skládá se z několika vrstev – těsta, jablek a ořechů, bílků a navrch nastrouhané těsto. K vrstvě jablek ještě někdo přidává i jiné ovoce, třeba lesní, ale my se držíme klasiky.

Nejlepší je tenhle dezert konzumovat hned po upečení, ještě teplý. Druhý den většinou navlhne a už nebude tak křupavý.

Vrstva po vrstvě

Základem tohohle koláče je třené těsto z másla, které se utře s cukrem do pěny. Na to se navrství pokrájená nebo strouhaná jablka promíchaná s vlašskými ořechy a trochou citronové šťávy a cukrem. Také můžete přidat trochu strouhanky, aby šťáva z jablek netekla na těsto. Na to vyšleháte tuhý sníh z bílků a cukru. Poslední je strouhané těsto, část těsta, které si odložíte a dáte zmrazit na chvíli.

Vytisknout recept
Porkm Dessert
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo hraběnčiny řezy
Doba přípravy 20 minuty
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 20 minuty
Počet porcí 6 porcí

Suroviny

Postup

  • Rozměklé máslo utřete s cukrem, dokud se z toho nestane nadýchaná pěna. Použijte robot nebo hněťte ručně.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • K máslu s cukrem přidejte žloutky a vše ještě pořádně třete. Pak přidejte mouku a lžičku prášku a zpracujte na vláčné těsto.
  • Čtvrt těsta dejte stranou, zabalte do fólie a dejte do mrazáku.
  • Zbytek těsto rozetřete nebo namačkejte na dno pekáčku vymazaném máslem nebo s pečicím papírem.
  • Oloupejte jablka a nastrouhejte nebo pokrájejte na tenké plátky. Promíchejte je se skořicí, cukrem, ořechy, strouhankou a citronovou šťávou.
  • Jablečnou směs dejte na těsto a pečte asi 30 minut.
  • Těsně před dopečením si vyšlehejte pevný sníh s cukrem a rozetřete ho na koláč. Na to ještě nastrouhejte odloženou část těsta a vraťte zpět do trouby.
  • Teplotu snižte na 140 stupňů a pečte dalších 35 minut, dokud sníh nebude růžový.
  • Nechte vychladnout a posypte ještě moučkovým cukrem.