Nadýchaný, vláčný, jedinečný. Takový je vynikající český moučník hraběnčiny řezy. U nás se peče už pokolení a vždycky ho budu mít spojený se svátečními nedělními návštěvami. Tak překvapte návštěvu i vy a upečte tuhle nadýchanou dobrotu.
Hraběnčiny řezy, neboli také koláč paní hraběnky, vypadá na první pohled složitě a luxusně. Luxusní určitě je, ale složitý ne. Skládá se z několika vrstev – těsta, jablek a ořechů, bílků a navrch nastrouhané těsto. K vrstvě jablek ještě někdo přidává i jiné ovoce, třeba lesní, ale my se držíme klasiky.
Nejlepší je tenhle dezert konzumovat hned po upečení, ještě teplý. Druhý den většinou navlhne a už nebude tak křupavý.
Vrstva po vrstvě
Základem tohohle koláče je třené těsto z másla, které se utře s cukrem do pěny. Na to se navrství pokrájená nebo strouhaná jablka promíchaná s vlašskými ořechy a trochou citronové šťávy a cukrem. Také můžete přidat trochu strouhanky, aby šťáva z jablek netekla na těsto. Na to vyšleháte tuhý sníh z bílků a cukru. Poslední je strouhané těsto, část těsta, které si odložíte a dáte zmrazit na chvíli.
Suroviny
- Těsto
- 250 g másla část si ponechte na vymazání formy
- 400 g polohrubá mouka
- 4 žloutky
- 150 g cukr krupice
- 1 lžička kypřícího prášku
- Vrstva jablek
- 600 g jablek
- vanilkový cukr
- 150 g nasekané vlašské ořechy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce strouhanky
- 1 lžíce skořice
- Bílková vrstva
- 4 bílky
- 100 g cukru
Postup
- Rozměklé máslo utřete s cukrem, dokud se z toho nestane nadýchaná pěna. Použijte robot nebo hněťte ručně.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- K máslu s cukrem přidejte žloutky a vše ještě pořádně třete. Pak přidejte mouku a lžičku prášku a zpracujte na vláčné těsto.
- Čtvrt těsta dejte stranou, zabalte do fólie a dejte do mrazáku.
- Zbytek těsto rozetřete nebo namačkejte na dno pekáčku vymazaném máslem nebo s pečicím papírem.
- Oloupejte jablka a nastrouhejte nebo pokrájejte na tenké plátky. Promíchejte je se skořicí, cukrem, ořechy, strouhankou a citronovou šťávou.
- Jablečnou směs dejte na těsto a pečte asi 30 minut.
- Těsně před dopečením si vyšlehejte pevný sníh s cukrem a rozetřete ho na koláč. Na to ještě nastrouhejte odloženou část těsta a vraťte zpět do trouby.
- Teplotu snižte na 140 stupňů a pečte dalších 35 minut, dokud sníh nebude růžový.
- Nechte vychladnout a posypte ještě moučkovým cukrem.