Staročeská škvarková pomazánka

škvarková pomazánka

Tradiční staročeská pomazánka, kterou si můžete vychutnat nejen na chlebu. Škvarky jsou skvělou pochoutkou, kterou můžete přidat do slaného pečiva nebo chroupat i samotné. Udělat z nich pomazánku je pak další skvělý způsob, jak je zpracovat.

Co jsou škvarky?

Vznikají při škvaření vepřového sádla. To se nakrájí na kostky, zahřívá a v rozpuštěném tuku pak škvarky, tedy zbytek tkáně, vyplavou. Tuk se sleje a škvarky se mohou dát do vzduchotěsné sklenice. Jsou křupavé, dobré a hrozně tučnéJ.

Kde je sehnat?

Tím, jak je zabijaček méně a méně, tak většina lidí si škvarky kupuje. Sehnat kvalitní škvarky ale můžete i ve farmářském obchodě nebo u řezníka či na trzích.

Co budete potřebovat?

Škvarky – bez těch to nepůjde, dále cibuli, česnek, vejce, kyselé okurky a plnotučná hořčice.

Vytisknout recept
Porkm Appetizer
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo škvarková pomazánka
Doba přípravy 15 minuty
Celkový čas 15 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Postup

  • Vejce uvaříme natvrdo, pak schladíme a oloupeme. Nakrájíme na malé kousky.
  • Pokrájíme na kostičky také cibuli a kyselé okurky.
  • Škvarky umeleme v mlýnku a pak smícháme s ostatními surovinami.
  • Podáváme na chlebu posypané cibulí nebo jarní cibulkou či pažitkou.