Tradiční staročeská pomazánka, kterou si můžete vychutnat nejen na chlebu. Škvarky jsou skvělou pochoutkou, kterou můžete přidat do slaného pečiva nebo chroupat i samotné. Udělat z nich pomazánku je pak další skvělý způsob, jak je zpracovat.
Co jsou škvarky?
Vznikají při škvaření vepřového sádla. To se nakrájí na kostky, zahřívá a v rozpuštěném tuku pak škvarky, tedy zbytek tkáně, vyplavou. Tuk se sleje a škvarky se mohou dát do vzduchotěsné sklenice. Jsou křupavé, dobré a hrozně tučnéJ.
Kde je sehnat?
Tím, jak je zabijaček méně a méně, tak většina lidí si škvarky kupuje. Sehnat kvalitní škvarky ale můžete i ve farmářském obchodě nebo u řezníka či na trzích.
Co budete potřebovat?
Škvarky – bez těch to nepůjde, dále cibuli, česnek, vejce, kyselé okurky a plnotučná hořčice.
Suroviny
- 200 g škvarků
- 1 cibule
- 2 vejce natvrdo
- 4 ks kyselých okurek
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 stroužek česneku prolisovaný
- sůl, pepř
Postup
- Vejce uvaříme natvrdo, pak schladíme a oloupeme. Nakrájíme na malé kousky.
- Pokrájíme na kostičky také cibuli a kyselé okurky.
- Škvarky umeleme v mlýnku a pak smícháme s ostatními surovinami.
- Podáváme na chlebu posypané cibulí nebo jarní cibulkou či pažitkou.