Perník v našich končinách zná opravdu každý. Vždyť tradice perníkářů sahá až do středověku. Perník, to jsou ale i lité perníkové řezy, které jsou rychlé a velmi snadné. Když chci rychle na ráno upéct nějakou sladkou snídani, sáhnu po osvědčeném receptu, který vám tady prozradím. Perník je opravdu lehký, nadýchaný a přitom není suchý, ale krásně vláčný.
Původ
Perník je sladké pečivo původně dělaná z mouky, medu a pepře. Od toho vznikl název peprník. Recepty se pak dále upravovaly, přidávalo se rozličné koření, mléko a vejce, až vznikl dnešní perník. Pod slovem perník ale už od středověku měli lidé na mysli tvarované či vykrajované perníky (perníčky). Tenhle náš perník je ale buchta z litého těsta, která ale nese stejný název.
Tipy a triky na vylepšení
Základem voňavého perníku je koření. Samozřejmě, že když použijete kypřící prášek do perníku, už v něm nějaké to koření máte. Ale nám to nestačí. Zkuste ještě přidat lžičku perníkového koření, které si můžete i připravit doma. Skládá se zpravidla z hřebíčku, badyánu, anýzu, pepře, kardamomu, skořice, muškátového oříšku, ale i špetku zázvoru nebo pomerančové kůry.
Dalším tipem, jak udělat těsto vláčnější, je dát dovnitř několik lžic povidel nebo marmelády. Jak jednoduché!!! Také dovnitř můžete dát lžíci medu.
Co dalšího můžete do perníku přidat? Třeba nasekané ořechy, rozinky, sušené pokrájené ovoce.
No, a abyste perník dohnaly k dokonalosti, vytvořte navrch čokoládovou polevu!
Suroviny (na velký plech)
- 3 hrnky mouky (2 polohrubé a 1 hladké)
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 1,5 hrnku mléka
- 2 vejce
- prášek do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce holandského kakaa
- špetka soli
- vanilkový cukr
- 4 lžíce povidel
Další
- marmeláda
- hořká vysokoprocentní čokoláda 100 g
- půl hrnku cukru
- 80 ml vody
Příprava
Plech (cca 25 x 40 cm) vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte suché přísady – mouky, kakao, prášek do perníku, koření a cukr a vanilkový cukr a slů. Promíchejte.
V další míse smíchejte tekuté přísady, med a povidla rozšlehejte v mléce. Nalijte do mísy s moučnou směsí a promíchejte, dokud se nespojí.
Směs nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte při 180 stupních asi 45 minut, nebo dokud špejle nevyjde suchá.
Počkejte několik minut, než perník vychladne a připravte si polevu.
Poleva: Cukr s vodou přiveďte k varu a mírně nechte probublávat asi 5 minut. Pak odstavte, nechte 5 minut vychladnout a nalámejte dovnitř čokoládu. Nechte rozpustit a promíchejte.
Perník namažte marmeládou a nalijte polevu. Nechte ztuhnout.