Lotus cheesecake – skvost mezi nepečenými dorty

Lotus cheesecake

Lotus cheesecake si zamiluje každý. Je to opravdový chuťový skvost. Obsahuje jen 7 ingrediencí a můžete ho ozdobit tak extravagantně, jak jen budete chtít. Ať už uděláte cokoli, výsledkem bude úžasný nepečený cheesecake.

Na tento dort můžete narazit v mnoha kavárnách a cukrárnách. Ale hravě ho zvládnete i doma. Recept je mnohem jednodušší, než byste si mysleli! Z pouhých 7 ingrediencí jsme vytvořili hedvábně hladký cheesecake s lahodnou máslovou sušenkovou chutí, který leží na sušenkovém základu a sušenková pomazánka na vrchu!

Co je Lotus?

Zdá se, že sušenky Lotus jsou nyní všude a používají se v nejrůznějších receptech na pečení. Téměř nemůžeme vejít do kavárny, aniž bychom je neviděli. Tyto sušenky s karamelovou příchutí jsou druhem sušenek Speculoos, což jsou kořeněné křehké sušenky, které pocházejí z Belgie.

Narozeninové překvapení

Snadno ho připravíte místo narozeninového dortu, jako dezert pro zvláštní příležitost nebo na slavnostní večeři. Na všechny tyto účely jsme ho už použili a lidé jsou vždy ohromeni. Ale nejlepší na tom je, jak je to JEDNODUCHÉ!

Jeho příprava zabere jen asi půl hodiny a pak už stačí jen trpělivě čekat, než vychladne. Pak už jen ozdobte podle svého přání!

Věci, které budete potřebovat
  • 20cm dortovou formu
  • Kuchyňský robot nebo mixér na drcení sušenek (nebo použijte váleček)
  • Elektrický šlehač
  • Stěrka na uhlazení
Jaké suroviny

Sušenky lotus, máslo, smetanový sýr (nejlépe Philadelphii), moučkový cukr, pomazánka Lotus Biscoff, vanilkový extrakt, smetana ke šlehání.

Náhradní sušenky

Lotus Biscoff je značka, takže je možné použít i jiné karamelizované sušenky nebo sušenkovou pomazánku.

Jak na korpus – recept ve zrychlené verzi

Sušenky Biscoff rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou drť. Drobky přendejte do mísy a přilijte rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud se hmota nepodobá mokrému písku.

Směs sušenek a másla rozetřete na dno formy. Uhlaďte ji a dejte do lednice na chvíli.

Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, moučkový cukr, pomazánku Biscoff a vanilkový extrakt a elektrickým ručním šlehačem šlehejte, dokud se dobře nespojí.

V samostatné míse ušlehejte smetanu a vmíchejte. Směs navrstvěte na sušenkový základ. Dejte do lednice ztuhnout. Pak vyjměte z formy a připravte polevu.

Pomazánku Biscoff rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni na sporáku. Rozpuštěnou pomazánkou Biscoff polijte vrchní část cheesecaku. Ozdobte.

Jak dlouho vydrží v lednici?

Tento cheesecake vydrží v lednici tři dny, pokud ho do té doby nesníte celý!

Skladujte ho přikrytý buď ve vzduchotěsné nádobě, nebo v potravinové fólii, aby nevyschl a nepřebíral další chutě z chladničky. Skladujte ho v nejchladnější části chladničky, která je obvykle vzadu.

Tipy a triky na krájení

Nejprve se ujistěte, že je cheesecake zcela ztuhlý. Pro jistotu ho opravdu doporučujeme nechat přes noc. Doporučujeme krájet horkým nožem. Naplňte vysoký soudek horkou vodou a ponořte nůž asi na 10 sekund. Nechcete, aby se pomazánka Biscoff o nůž roztavila, jen aby byla dostatečně teplá a dala se snadno krájet.

Stále není ztuhlý?

Pokud vám dort neztuhl, jak byste si představovali, můžete ho na krátkou dobu vložit do mrazáku, aby ztuhl. Nenechávejte ho tam příliš dlouho, pokud máte v úmyslu ho hned sníst, jinak začne být krupičkovitý a budete ho muset pořádně rozmrazit, abyste ho mohli sníst.

Suroviny

Pro tvarohový koláč

  • 300 g sušenek Lotus Biscoff (2 ½ hrnku)
  • 100 g nesoleného másla (rozpuštěného) (7 lžic)
  • 450 g plnotučného smetanového sýra (Philadelphia) (2 hrnky)
  • 75 g moučkového cukru (9 lžic)
  • 250 g hladké pomazánky Biscoff (1 hrnek)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 270 ml smetany ke šlehání (1 šálek + 2 lžíce)

Na polevu

  • 150 g hladké pomazánky Biscoff (rozpuštěné a mírně vychladlé) (2/3 hrnku)
  • Další sušenky Biscoff a drobky na ozdobení (nepovinné)

Příprava

Sušenky Biscoff rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou drť.

Drobky přendejte do mísy a přilijte rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud se hmota nepodobá mokrému písku.

Směs sušenek a másla rozetřete na dno 20cm dortové formy. Uhlaďte ji do rovnoměrné vrstvy a zhutněte ji hřbetem lžíce. Formu dejte do chladničky alespoň na 30 minut, zatímco budete připravovat tvarohovou náplň.

Do velké mísy přidejte smetanový sýr, moučkový cukr, pomazánku Biscoff a vanilkový extrakt a elektrickým ručním šlehačem šlehejte, dokud se dobře nespojí.

V samostatné míse ušlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky.

Šlehačku vmíchejte do ostatních ingrediencí náplně, dokud se nespojí.

Směs navrstvěte na sušenkový základ. Je snazší to udělat ve dvou vrstvách, než vše vyklopit, abyste se vyhnuli vzduchovým bublinám. Uhlaďte vrchní část pomocí ofsetové stěrky a poté jednou nebo dvakrát bouchněte o desku stolu, abyste se zbavili případných vzduchových bublin.

Dejte do lednice ztuhnout minimálně na 4-6 hodin nebo nejlépe přes noc.

Tvarohový koláč vyjměte z pružinové formy tak, že ostrým nožem přejedete po okraji formy, pak opatrně odklopíte bok a zvednete jej. Pomocí zvedáku na dorty nebo dvou špachtlí zvedněte cheesecake ze dna formy a přeneste jej na talíř nebo dortový stojan.

Pomazánku Biscoff rozpustíme v krátkých 10sekundových dávkách v mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni na sporáku. Rozpuštěnou pomazánkou Biscoff polijte vrchní část cheesecaku. Efekt kapání můžete vytvořit tak, že malé množství polevy jemně přetlačíte přes okraj malou lžičkou.

Podle potřeby přidejte na ozdobu trochu sušenkové drti a celé sušenky.