Pokud jste někdy cestovali do této jihoamerické země, pravděpodobně jste se setkali s brazilským národním nápojem Caipirinha. Osvěžující a snadno připravitelný koktejl obsahuje čerstvou limetkovou šťávu, cukr a cachaçu. Ta je pro brazilskou identitu stejně důležitá jako samba, fotbal a karneval. Cachaça je pro Brazilce natolik, že je také národním alkoholem země, což tento nápoj neoddělitelně spojuje s domovem.
Něco málo z historie
Cachaça, která byla poprvé vyrobena v roce 1500, je podobná rumu, ale má svou vlastní chuť. Většina rumů se destiluje z melasy, vedlejšího produktu při zpracování cukrové třtiny, zatímco cachaça se destiluje z fermentované šťávy cukrové třtiny. Tento důležitý rozdíl dává vzniknout lihovině, která se vyznačuje funky, travnatou chutí. A tato zvláštní chuť odlišuje Caipirinhu od ostatních sladkokyselých koktejlů, jako je Daiquiri.
Není přesně známo, kdy se Caipirinha poprvé objevila, ale mnozí historici se domnívají, že se podávala na začátku 20. století jako lék na nemoci. Jiní tvrdí, že ji v 19. století vynalezli brazilští farmáři jako způsob, jak prezentovat místní cukrovou třtinu. Ať už se zrodila kdykoli a jakkoli, Brazilci od té doby tíhnou k její ostré, příjemné chuti a opojným účinkům.
Příprava snadno a rychle
Caipirinha se snadno připravuje a lze ji připravit přímo ve sklenici. Limetkovou šťávu a jednoduchý sirup ale raději vynechte. Místo toho je k přípravě nápoje potřeba celá limetka nakrájená a jemně granulovaný cukr. Rozmačkání limetek s krystalovým cukrem pomáhá uvolnit nejen šťávu z ovoce, ale také bohaté aromatické oleje z limetkové kůry.
Náhrady
Caipirinha není koktejl, který by vyžadoval vylepšení. To však barmanům nikdy nebránilo v experimentování a vylepšování původního receptu. Nejčastější variantou je Caipiroska, která se připravuje s vodkou místo cachaçy. Jiné varianty vyžadují, aby se do limetky přidalo ovoce, například maliny nebo ananas. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, Caipirinha je osvěžující a chutná. Navíc má jedinečnou schopnost přenést vás přímo do tropů, ať už ji pijete kdekoli.
Suroviny
Příprava
Plátky limetky vložíme do sklenice.
Přidáme třtinový cukr.
Drtítkem limetky spolu s cukrem mačkáme tak, aby se dobře prolnuly.
Přidáme led.
Zalijeme cachaçou a dobře promícháme.
Sklenici ozdobte kolečkem limetky.