Limetka

Limetka je kyselý, kulatý a jasně zelený citrusový plod. Stromy, na kterých limetky rostou, se hojně pěstují v tropických a subtropických oblastech. Existuje mnoho druhů limetek, včetně limetky Key (Citrus aurantifolia), perské limetky (Citrus latifolia), pouštní limetky (Citrus glauca) a limetky makrut (Citrus hystrix).

Limetková šťáva se používá k ochucování nápojů, potravin a cukrovinek. Limetka a další nápoje s limetkovou příchutí mají zcela odlišnou chuť a vůni než nápoje z citronů. Šťáva z limetek může být koncentrovaná, sušená, zmrazená nebo konzervovaná. Z limetkové kůry se také zpracovává limetkový olej.

Rostlina

Strom málokdy dorůstá výšky přes 5 metrů, a pokud není prořezáván, stává se z něj keř. Větve jsou rozprostřené a nepravidelné, s krátkými tuhými větvičkami, malými listy a mnoha malými ostrými trny. Plody mají obvykle v průměru asi 3 až 4 cm, jsou oválné až téměř kulovité, často s malou vrcholovou bradavkou, slupka je tenká a v době zralosti zelenožlutá. Dužina je křehká, šťavnatá, žlutozelená a výrazně kyselá. Většina limetek převyšuje citrony jak obsahem kyselin, tak cukrů. Některé odrůdy však mají tak nízký obsah kyseliny citronové, že se jim říká sladké limetky. Ty se v určité míře pěstují v Egyptě a některých tropických zemích.

Účinky na zdraví

Limety mají vysoký obsah vitaminu C, který představuje více než 20 % denní potřeby. Obsahují také malé množství železa, vápníku, vitaminu B6, thiaminu, draslíku a dalších látek.

Mohou pomáhat posilovat imunitu, snižovat riziko srdečních onemocnění, předcházet ledvinovým kamenům, napomáhat vstřebávání železa a podporovat zdravou pokožku.

Jak používat limetky

Existuje nekonečné množství způsobů, jak limetky využít v kuchyni i mimo ni. Jsou ceněny pro svou šťávu a květinovou vůni kůry – to je jeden z důvodů, proč jsou považovány za základní ingredienci v jihovýchodní Asii a mexické kuchyni.

V jiných částech světa, například v Indii, se limetky často nakládají, aby se prodloužila jejich trvanlivost, a poté se přidávají do pokrmů jako chuťový doplněk.

Limetková kůra a šťáva jsou běžnou součástí dezertů a pečiva, například limetkového koláče, sušenek a zmrzliny.

Tento citrusový plod lze použít také ve slaných pokrmech a k dochucení alkoholických i nealkoholických nápojů.

Mimo kuchyni se používají jako přírodní čisticí prostředek a k neutralizaci pachů. Některé studie ukazují, že mají antimikrobiální vlastnosti. Limetkovou šťávu lze smíchat s octem a vodou a použít ji jako sprej na povrchy pro netoxickou variantu čištění.