Nápoj pro vaše zdraví – kombucha recept krok za krokem

Kombucha

Zajímalo vás někdy, jak se kombucha – lahodně perlivý fermentovaný čaj – vyrábí? Tady najdete základní informace o tom, jak kombuchu připravit, a to od začátku až do konce! Nepotřebujete žádné náročné vybavení ani ingredience. Kombucha recept krok za krokem.

Co je kombucha

Je to vlastně kvašený nápoj ze sladkého čaje. Připomíná trochu perlivý jablečný mošt. Nápoj má mnoho zdravotních benefitů, používá se k regeneraci a očistě těla. Kombucha (hmota, která se vytvoří na povrchu) je mylně považována za houbu, ve skutečnosti se jedná o kvasinky uvnitř. Kombuchová kultura se pak přechovává ve sklenici a vydrží velmi dlouho. Znovu pak z ní můžete připravovat další nápoje.

Výroba domácí kombuchy má tři hlavní kroky
  • Vyrobte si SCOBY (1 až 4 týdny) – základ.
  • První kvašení (6 až 10 dní) – výroba vlastního kombuchového čaje.
  • Druhá fermentace (3 až 10 dní) – sycení kombuchového čaje oxidem uhličitým.
1. Jak vyrobit SCOBY – „matku“

SCOBY (Symbiotická kultura bakterií a kvasinek) je pelikulární hmota, která se vytvoří na povrchu nálevu. SCOBY je „matka“, která nastartuje každou várku a zároveň chrání kombuchu před nečistotami. I když si můžete koupit hotové SCOBY (třeba na Rohlíku), je snadné si ho vyrobit sami!

Přísady

  • 7 šálků (1,6 l) vody (voda z kohoutku by měla být v pořádku)
  • ½ šálku (100 g) bílého cukru (cukry můžete použít do kombuchy)
  • 4 sáčky černého čaje (čaje, které můžete použít do kombuchy)
  • 1 šálek (240 ml) nepasterizované, neochucené kombuchy zakoupené v obchodě (kombuchová kultura)

Co dalšího budete potřebovat

  • Velká skleněná nebo keramická nádoba (měla by pojmout alespoň 1 galon (3,7 l)).
  • Těsně tkaná látka (kávové filtry, papírové utěrky, ubrousky, plátno na sýr)
  • Gumové pásky
  • Velký hrnec na vařící vodu

Příprava

1. Udělejte sladký čaj: Přiveďte vodu k varu. Odstavte z plotny a rozpusťte v ní cukr. Přidejte čajové sáčky a nechte je louhovat alespoň 20 minut (nebo dokud čaj nevychladne).

2. Ochlazení na pokojovou teplotu: Horký čaj nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Tento proces urychlíte tak, že převaříte pouze 2 šálky vody, rozpustíte cukr a čaj louhujete 20 minut. Poté přidejte zbývajících 5 šálků studené vody, čímž se směs rychleji zahřeje na pokojovou teplotu.

3. Přidání startéru: Nalijte oslazený čaj do sklenice a poté do ní nalijte kombuchu zakoupenou v obchodě. Tak se nastartuje fermentace!

4. Zakryjte: Přikryjte několika vrstvami pevně utkaného plátna, abyste zabránili vniknutí brouků a nečistot, a zajistěte gumičkou.

5. Fermentujte: Postavte na tmavé, klidné místo s pokojovou teplotou ( 21-24 C) na 1 až 4 týdny, dokud se nevytvoří (½ cm) SCOBY.

6. Přejděte na 1. kvašení: Nyní máte SCOBY! SCOBY by měla žít a růst po několik let, pokud se k ní budete chovat s láskou. Nechte SCOBY v této tekutině, dokud nebudete připraveni použít SCOBY pro další krok, 1. fermentaci.

Rady

Pouze černý čaj: SCOBY neroste dobře se zelenými nebo ovocnými čaji. Až bude vaše SCOBY větší, můžete použít zelený čaj, ale prozatím se držte černého.

Žádný med: Med může obsahovat bakterie botulismu, které mohou být při exponenciálním růstu, k němuž mají bakterie a kvasinky v kombuchách sklon, nebezpečné. Med můžete použít při druhém kvašení, jakmile bude větší počet dobrých bakterií, které budou bojovat proti těm špatným, ale prozatím se držte cukru.

2. První fermentace

První fermentace je ta, při které se skutečně vyrábí kombucha, kterou budete pít!

Přísady

  • 14 šálků (3,3 l) vody (voda z kohoutku by měla být v pořádku)
  • 1 šálek (200 g) bílého cukru
  • 8 sáčků černého nebo zeleného čaje
  • 2 šálky (480 ml) neochucené kombuchy (buď z předchozí várky, nebo nepasterizované, neochucené kombuchy zakoupené v obchodě)
  • 1 SCOBY

Co dalšího budete potřebovat

  • Velká skleněná nebo keramická nádoba (měla by pojmout alespoň 1 galon (3,7 l)).
  • Pevně tkaná látka (kávové filtry, papírové utěrky, ubrousky, plátno na sýr)
  • Gumičky
  • Velký hrnec na vařící vodu

Příprava

1. Udělejte sladký čaj: Přiveďte vodu k varu. Odstavte z ohně a rozpusťte v ní cukr. Přidejte čajové sáčky a nechte je louhovat alespoň 20 minut (nebo dokud čaj nevychladne).

2. Ochlazení na pokojovou teplotu: Horký čaj nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Tento proces urychlíte tak, že převaříte pouze 4 šálky vody, rozpustíte cukr a čaj louhujete 20 minut. Poté přidejte zbývajících 10 šálků studené vody, čímž se směs rychleji zahřeje na pokojovou teplotu. (Nebuďte zde netrpěliví – horká voda by vaši SCOBY zabila).

3. Vyprázdněte sklenici: Velmi čistýma rukama přeneste SCOBY na stejně čistý talíř. Pokud je to vaše první kolo kombuchy, vyhraďte si 2 šálky tekutiny, ve které SCOBY rostla (to může být vaše startovací kombucha), zbytek tekutiny vyhoďte (je velmi kyselá a není vhodná k pití).

4. Přidání startéru: Do sklenice nalijte oslazený čaj a poté přilijte neochucenou startovací kombuchu. Čistýma rukama vložte SCOBY do sklenice.

5. Zakryjte: Přikryjte několika vrstvami pevně utkaného plátna a zajistěte gumičkou.

6. Kvašení: Vložte do nádoby s kombuchou a nechte ji zkvasit: Postavte sklenici na tmavé, klidné místo s pokojovou teplotou (21-24 C) na 6 až 10 dní. Přibližně po 6 dnech začněte ochutnávat tak, že jemně vytáhnete část čaje papírovým brčkem (pomocí prstu držte čaj v brčku – nepoužívejte ústa). Čaj by měl být mírně sladký a lehce octový. Čím vyšší je teplota vzduchu, tím rychleji kombucha kvasí. Čím déle bude čaj kvasit, tím více molekul cukru se spotřebuje, tím méně sladký bude.

7. Přejděte na 2. kvašení: Z této várky si vyhraďte 2 šálky, které použijete jako startovací kombuchu pro další várku (stačí je nechat ve sklenici se SCOBY). Zbytek můžete přesunout do druhé a závěrečné fermentace.

Rady

V tomto kroku lze použít i jiné čaje! Nebojte se experimentovat se zeleným, bílým, oolongem nebo jejich kombinacemi. Ovocné čaje by měly být smíchány s několika sáčky černého čaje, aby SCOBY dostala to, co potřebuje.

Velká SCOBY? Jakmile SCOBY dosáhne tloušťky asi jednoho centimetru, odloupněte několik vrstev a vytvořte druhou SCOBY (použijte ji k vytvoření další várky nebo ji darujte kamarádovi!).

3. Druhá fermentace

Poslední a nejzábavnější krok v procesu výroby domácí kombuchy! Druhá fermentace je místem, kde se odehrává skutečné kouzlo, ochucení a sycení kombuchy do šumivé blaženosti.

Přísady

  • Domácí kombucha z první fermentace
  • Sladidlo (ovoce, med nebo cukr).
  • Obecně pracujeme s poměrem 1 šálek kombuchy ku:
  • 1 až 2 lžíce rozmačkaného ovoce nebo ovocné šťávy.
  • 1 až 2 lžičky medu nebo cukru

Co budete potřebovat

Pro druhou fermentaci potřebujete jen několik flip top lahví. Tyto láhve jsou určeny ke kvašení a mají vzduchotěsné těsnění, které zabrání úniku oxidu uhličitého. Pokud je nemáte, dobře poslouží zavařovací sklenice.

Příprava

1. Lahve: Vložte kombuchu do lahví a nechte nahoře asi 4 cm.

2. Oslaďte: Přidejte zvolené sladidlo a pevně uzavřete.

3. Kvasíme: Nechte kvasit na tmavém místě při pokojové teplotě po dobu 3 až 10 dnů.

4. Podávejte: V případě potřeby ovoce před podáváním sceďte. Vložte do lednice, aby se zpomalil proces sycení a aby se před podáváním nápoj zchladil.

Rady

Rychlejší kvašení: Uvědomte si, že kombucha kvasí rychleji, když je tepleji a když je v ní více cukru/ovoce. Za opačných podmínek bude kvasit pomaleji!