Luxusní vaječný koňak recept: Jak slibuje název, tento vaječný koňak je skutečně luxusní. Je bohatý na vaječné žloutky a smetanu a obohacený třemi druhy lihovin, takže na něj jen tak nezapomenete. Doporučujeme malé porce, protože je dost silný. Samozřejmě alkoholu můžete trochu ubrat, jak uznáte za vhodné.
Je dobré po celou dobu přípravy žloutky míchat, šlehat. Nejprve samotné, potom se smetanou. Tento recept počítá se syrovými žloutky. Pokud se ale obáváte třeba salmonely, tak je můžete ve vodní lázni zahřát a mírně provařit se smetanou.
Tip: Žloutkovou směs připravte předem a dejte do chladu na 1 hodinu a hotový vaječný koňak musí být v chladu nejméně 3 hodiny. Vaječný koňak v chladničce vydrží „neomezeně dlouho“, tedy až rok. U nás tedy nevydrží ani měsícJ.
Suroviny
- 6 velkých žloutků
- 2 šálky moučkového cukru
- 1 šálek lehkého rumu
- 4 šálky husté smetany (ke šlehání)
- 1 šálek koňaku nebo brandy Asbach
- 1/2 šálku pomerančového likéru, například Grand Marnier nebo Cointreau
- Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek na ozdobu
Příprava – luxusní vaječný koňak recept
Ve velké míse vyšlehejte žloutky metličkou do světlé barvy. Postupně zašlehejte moučkový cukr a poté rum. Přeneste mísu do chladničky a nechte ji tam 1 hodinu odkrytou, aby se rozptýlila vaječná chuť.
Za stálého šlehání přidejte hustou smetanu, koňak a pomerančový likér. Přikryté nechte v chladničce nejméně 3 hodiny. Podávejte a každý šálek ozdobte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
Varianta
Pokud je vám představa syrových vajec nemyslitelná, můžete žloutky připravit i za tepla. Ve velké míse vyšleháte žloutky s cukrem. Ve velkém hrnci zahřejte 2 šálky husté smetany na středně nízké teplotě, až se začne vařit. Za stálého šlehání pomalu přidávejte asi polovinu horké smetany ke žloutkům. Poté za stálého míchání pomalu přilévejte směs vajec a smetany zpět do hrnce. Za stálého míchání vařte, dokud směs trochu nezhoustne. Nepřehřívejte, jinak se směs srazí. Odstavte z ohně a ihned vmíchejte zbývající 2 šálky husté smetany. Sceďte, zcela vychlaďte a nechte vychladnout. Vmíchejte rum, koňak a pomerančový likér. Před podáváním přikryjte a nechte v chladničce alespoň 3 hodiny.