Moje snadná domácí kuřecí Tikka Masala je super rychlá a jednoduchá verze oblíbeného kari, která je ideální pro rušné všední večery, kdy máte opravdu chuť na kari, ale bez výdajů za jídlo s sebou (a je také zdravější!).
Kuřecí Tikka Masala je taková klasika indických restaurací! Ale věděli jste, že ve skutečnosti byla poprvé vytvořena v roce 1971 v Glasgow? Alespoň se to tak traduje. Zákazník v indické restauraci v Glasgow si údajně stěžoval, že jeho kari je příliš suché, a poslal ho zpět do kuchyně, takže kuchař vytvořil rychlou omáčku ze smetany, koření a rajčatové polévky a poslal ji zpět. Zákazník si ji zamiloval a pochvaloval si ji u všech svých kamarádů, takže restaurace ji zařadila na jídelní lístek a kuře Tikka Masala se stalo velmi úspěšným pokrmem.
Musím podotknout, že tento příběh je sporný a někteří lidé naopak tvrdí, že původ Tikka Masala je ve skutečnosti v indickém Paňdžábu. Což může být pravda, ale mně se víc líbí ten glasgowský příběh.
Netvrdím, že moje verze kuřecího Tikka Masala je obzvlášť autentická (pokud to vůbec někdo může o kuřecí Tikka Masala tvrdit) ale je rychlá, snadná a chutná. Snažil jsem se ji také udělat o něco zdravější než typické kuře Tikka Masala z indické restaurace.
Celkový čas přípravy:
30 minut
Suroviny:
- 3 stroužky česneku rozdrceného nebo nastrouhaného
- 1 palec nastrouhaného zázvoru
- 3 lžičky uzené papriky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 3 lžičky garam masaly
- ½ lžičky chilli vloček
- šťáva z poloviny citronu
- 400 ml kokosového mléka
- 600 g kuřecích prsou nakrájených na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje (nebo kokosového oleje)
- 2 cibule nakrájené na plátky
- 1 červená paprika nakrájená na kousky
- 300 ml passaty (nebo rozšlehejte plechovku rajčat v mixéru)
- 2 polévkové lžíce mletých mandlí (nepovinné – pomáhají zahustit, vynechejte, pokud dáváte přednost slanějšímu kari)
- 2 lžíce čerstvého koriandru (koriandru) nasekaného nadrobno – plus další na ozdobu
Postup:
Ve velké míse smíchejte česnek, zázvor, uzenou papriku, koriandr, římský kmín, polovinu garam masaly, chilli vločky, 100 ml kokosového mléka a citronovou šťávu.
Kuře nakrájejte na kostky a důkladně promíchejte s připravenou marinádou. Marinujte 10 minut, pokud máte více času tak klidně až 24 hodin. (Pokud marinujete déle než 10 minut, přikryjte a vraťte do chladničky).
Do velkého širokého hrnce nebo velké pánve dejte olej, cibuli a červenou papriku a s přiklopenou pokličkou je 5 minut nebo do změknutí mírně vařte. Zvyšte teplotu a přidejte kuře. Smažte 3-5 minut, dokud nezhnědne. Přidejte passatu a polovinu zbývajícího kokosového mléka a přiveďte k varu.
Snižte teplotu a vařte 10 minut. Přidejte zbývající garam masalu, mleté mandle (volitelně) a čerstvý koriandr a promíchejte. Pokud máte pocit, že je kari příliš husté, přidejte zbylé kokosové mléko. Podávejte s rýží a/nebo chlebem naan.