Medovník recept – domácí medový dort s páleným medem

medovník recept

Existují tři různé způsoby, jak tento medovník recept připravit: těžký způsob, těžší způsob a způsob, jakým to dělám já.

Nebudu vám lhát, můj medovník recept je asi jeden z nejtěžších, ale stojí to za to. Medovník recept, jak ho připravuji já, má úžasnou chuť, kterou získáme z tzv. páleného medu, což je takové moje tajemství. Lehce pikantní šlehačková poleva dodává trochu kyselosti a krásnou lehkou strukturu. A na rozdíl od jiných polev není příliš sladká.

Ve dvou se to lépe peče

A teď si vyberte parťáka, protože tohle je perfektní projekt na pečení, na kterém se můžete podílet v týmu a vyhrát s ním každou soutěž o nejlepší sváteční moučník.

Zkaramelizovaný neboli spálený med

Trikem a zároveň prvním krokem receptu je „spálit“ trochu medu, nechat ho probublat jen o odstín tmavší, aby dodal lehce hořký, komplexní tón všemu, co bude následovat.

Část spáleného medu se přidá do těsta, které je neobvyklé tím, že se míchá na sporáku na mírném ohni a peče se po jedné kruhové vrstvě, dokud jich nemáte celkem 8. Vždycky je to tak. Je to dřina; nebudu vám to přikrášlovat.

Zbytek medu vmícháme do šlehačkové polevy a použijeme ji ke spojení vrstev. Své mistrovské dílo dejte přes noc do chladničky, aby všechny chutě a textury dosáhly optimální mňamky.

Celková doba přípravy:

45 minut (+ 8 hodin chlazení)

Suroviny:

Pálený med:

  • ¾ šálku medu
  • 3 lžíce studené vody

Korpus:

  • 14 polévkových lžic másla nakrájeného na plátky
  • 1 šálek bílého cukru
  • ¾ šálku medu
  • 6 velkých studených vajec
  • 2 ½ lžičky jedlé sody
  • ¾ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 ¾ šálku hladké mouky

Na polevu:

Postup:

Nalijte med do hlubokého hrnce na střední teplotu. Vařte, dokud med neztmavne a nezíská karamelové aroma, přibližně 10 minut. Vypněte oheň a zašlehejte studenou vodu.

Předehřejte troubu na 190 °C. Plech (nebo dortovou formu) na pečení vyložte pečícím papírem.

Příprava korpusu:

Větší hrnec postavte na nejnižší stupeň ohřevu na sporáku. Přidejte máslo, cukr, 1/4 šálku páleného medu a běžný med. Nechte stát, dokud se máslo nerozpustí, 5 až 7 minut.

Mezitím v menší misce smíchejte jedlou sodu, sůl a skořici.

Vyšlehejte máslovou směs a nechte ji stát, dokud nebude na dotek velmi teplá. Vmíchejte vejce. Směs udržujte na mírném ohni, dokud nebude opět velmi teplá; zašlehejte směs jedlé sody. Odstavte z ohně. Mouku prosejte ve dvou nebo třech dávkách a po každé dobře promíchejte, dokud není těsto snadno roztíratelné.

Na připravený plech (nebo do dortové formy) přeneste asi 1/2 hrnku těsta. Rozetřete je do kruhu o průměru 8 nebo 9 palců pomocí stěrky. Protřepejte a poklepejte na plech, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.

Pečte v předehřáté troubě do lehkého zhnědnutí, 6 až 7 minut. Nechte plát těsta dále chladnout, dokud nebude dostatečně pevný, aby se dal vyjmout, 6 až 7 minut. Dort překlopte na pečící papír.

Postup opakujte, dokud nebudete mít celkem 8 vrstev dortu, a každou nechte vychladnout na samostatném pečícím papíru. Pomocí kolečka na pizzu ořízněte okraje, aby byly všechny pláty stejně velké; zbytky si nechte na drobenku.

Domácí medovník je pracný, ale chuťově dokonalý dort.

Zbylé těsto rozetřete na vyložený plech. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou okraje suché, asi 10 minut. Vyjměte z trouby a nakrájejte na malé kousky; promíchejte s ostatními drobečky.

Vraťte všechny drobečky do trouby a pokračujte v pečení do zhnědnutí, dalších 7 až 10 minut. Nechte zcela vychladnout, 15 až 20 minut. Přendejte do uzavíratelného sáčku a pomocí válečku rozetřete na jemnou drobenku. Odložte stranou.

Připravte si mísu a šlehač. Do mísy nalijte smetanu ke šlehání. Šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky. Přidejte zbývající spálený med a zakysanou smetanu; pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří opět tuhé špičky.

Kompletace dortu

Položte vrstvu dortu na pečícím papíru na servírovací talíř. Rovnoměrně na něj rozetřete šálek polevy, téměř až k okraji. Opakujte s vrstvami dortu a polevou a přitiskněte je hladkou stranou dolů. Poslední vrstvu dortu položte hladkou stranou nahoru. Povrch a boky dortu potřete polevou. Dort zasypte drobenkou; přebytečnou drobenku kolem základny očistěte.

Přikryjte dort fólií a uložte do chladničky nejméně na 8 hodin nebo přes noc. Pomocí 2 stěrek přeneste na dortový stojan. Nakrájejte a podávejte.