Kysané zelí recept: Snadná výroba kimči

kysané zelí recept

Dnes vám představuji kysané zelí recept na kimči.

Tento kysané zelí recept je pro úplné začátečníky. Stačí postupovat podle receptu krok za krokem. Recept používám na kimči už desítky let a je oblíbený i mezi mými korejskými přáteli.

Celkový čas přípravy:

2 hodiny

Suroviny:

  • 3 kila bílého zelí
  • půl šálku soli
  • 1 lžíce rýžové mouky (lze vynechat)
  • 2 lžičky cukru
  • voda
  • 1 lžíce drceného česneku
  • 2 lžičky zázvoru, mletého
  • 1 šálek cibule najemno
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 1 lžíce pálivých chilli vloček (podle chuti)
  • 2 šálky nakrájeného pórku
  • ¼ šálku mrkve, nakrájené na plátky
  • 2 šálky ředkviček, nakrájené na plátky

Postup:

Ořízněte vnější listy zelí.

Zelí rozkrojte podélně na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Nakrájejte ho na kousky velikosti sousta.

Kousky zelí namočte do studené vody a namočené zelí vložte do velké mísy. Posypte solí.

Každých 30 minut zelí obracejte, aby se rovnoměrně nasolilo (celková doba solení bude 1,5 hodiny).

Po 1½ hodině zelí 3x propláchněte ve studené vodě, aby se důkladně očistilo.

Zelí slijte a dejte stranou.

Do hrnce dejte 3 šálky vody a rýžovou mouku, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Stále míchejte, dokud kaše nevytvoří bubliny (asi 5 minut).

Přidejte ¼ hrnku cukru. Promíchejte a vařte ještě několik minut, dokud kaše nezprůsvitní.

Nechte ji vychladnout.

Vychladlou kaši dejte do velké mísy. Nyní postupně přidávejte všechny ingredience. (pokud jste kaši vynechali, v tomto kroku přidejte jen cukr).

Přidejte rybí omáčku, vločky pálivé papriky, drcený česnek, mletý zázvor a cibuli.

Přidejte nakrájený pórek, ředkvičky a mrkev.

Všechny ingredience dobře promíchejte a rukama smíchejte se zelím.

Fermentovat můžete v podstatě jakékoliv zelí.

Vložte kimči do vzduchotěsně uzavřené plastové nádoby nebo skleněné nádoby.

Můžete ho jíst čerstvé hned po výrobě nebo počkat, až zkvasí.

Já obvykle dávám všechno kimči do lednice, kromě malého kousku v malé nádobě. Mám rád čerstvé kimči. Kimči v lednici kvasí pomalu a zůstává čerstvé, zatímco v menší nádobě kvasí rychleji a zkysne.

Po jednom nebo dvou dnech otevřete víko nádoby s kimči. Možná uvidíte bublinky se spoustou tekutiny nebo ucítíte kyselý zápach. To znamená, že již probíhá fermentace.