Kysané zelí recept na domácí výrobu, která je snadná, úsporná a chutná!
Kysané zelí recept je jednou z mých nejoblíbenějších kvašených potravin. Jeho chuť je poměrně neutrální, takže se hodí ke spoustě jídel. Moje děti ho mají rády, protože není ostré jako jiné fermenty. Je to skvělý a snadný způsob, jak do svého dne dostat trochu dobrých probiotik!
A proces výroby kysaného zelí je poměrně jednoduchý. Jedinou nevýhodou je čekání: pokud vám kysané zelí dojde, budete muset počkat, až vám sklenice zkvasí, abyste si na něm mohli znovu pochutnat. Ale za to čekání to stojí!
Celkový čas přípravy:
1 hodina (kvašení pak trvá 1 až 4 týdny)
Suroviny:
- asi 2 a půl kila hlávkového zelí
- 5 lžic soli (podle váhy zelí)
Postup:
Zvažte zelí, abyste zjistili, kolik soli máte použít.
Odstraňte vnější listy zelí a všechny poškozené listy. Vyhoďte je. Vyřízněte jádřinec a zelí dobře propláchněte, aby voda mohla protékat mezi listy. Nechte ho okapat.
Ponechte si 1 vnější list. Zbývající zelí nakrouhejte na tenko nožem nebo kuchyňským robotem. Vložte do velké mísy. Zelí posypte vypočteným množstvím soli a dobře promíchejte. Nechte 15 minut odstát.
Rukama zelí 5 minut „masírujte“. Během této doby by mělo zelí pustit dostatečné množství tekutiny.
Zelí pevně zabalte do velmi čisté skleněné čtvrtlitrové nádoby. Nahoru nalijte tekutinu, která se uvolnila během hnětení. Z odloženého zelného listu vykrojte kolečko o stejném průměru, jaký má sklenice. Položte jej na vrchol zabaleného zelí. Na zelí položte závaží, aby zůstalo pod nálevem. Pokud slaný nálev zelí a závaží zcela nepokryje, doplňte jej 2% roztokem slané vody (1 čajová lžička soli na šálek vody).
Na sklenici našroubujte plastové víčko. Sklenici postavte do hrnce (aby se zachytil případný přepad) a nechte kvasit při pokojové teplotě, dokud nebude zelí tak kyselé, jak máte rádi. To může trvat 1-4 týdny.
Po ukončení kvašení uložte kysané zelí do chladničky.