Toto je ten nejjednodušší a nejlepší recept na pizza těsto.
Pizza těsto, které obsahuje pouze 6 ingrediencí a nevyžaduje žádnou zvláštní mouku (návod na použití univerzální nebo chlebové mouky), vyžaduje pouze jednu mísu (žádný stojanový mixér, i když ho můžete použít, pokud chcete), asi 3 vteřiny hnětení a pouhých 30 minut kynutí.
Pro mě, jako pro někoho, kdo se potýká s pečením i těch nejjednodušších receptů s droždím, bylo zdokonalení tohoto těsta na pizzu rozhodně triumfem a opravdu rád vám oznamuji, že se není čeho bát! Pečení z droždím není až tak strašidelné nebo těžké a i vy si můžete doma během několika minut připravit vlastní superjednoduché pizza těsto, bez použití nějakých fantastických ingrediencí.
Jaká je nejlepší mouka pro přípravu domácího těsta na pizzu?
Mnoho pizzařů bude pravděpodobně tvrdit, že pro výrobu domácí pizzy je nejlepší chlebová mouka. Já však mám ve spíži jen zřídkakdy nějakou exotičtější mouku než univerzální, takže když jsem pracoval na tomto receptu, především jsem se ujistil, že se mi s obyčejnou starou univerzální moukou pracuje perfektně.
Dal jsem si záležet na tom, abych tento recept vyzkoušel (opakovaně, minulý týden jsme snědli hodně pizzy) s chlebovou moukou a i při tomto způsobu přípravy funguje velmi dobře. Zjistil jsem, že největší rozdíl je v tom, že při použití chlebové mouky je těsto na pizzu křupavější, zatímco při použití univerzální mouky je kůrka měkčí.
Celkový čas přípravy:
1 hodina
Suroviny:
- 2-2 ⅓ šálků celozrnné mouky NEBO chlebové mouky
- 1 balíček instantního droždí
- 1 ½ lžičky cukru
- ¾ lžičky soli
- ⅛-¼ lžičky česnekového prášku a/nebo sušených lístků bazalky volitelně
- 2 lžíce olivového oleje + další
- ¾ šálku teplé vody³ (175 ml)
Postup:
Ve velké míse smíchejte 1 šálek (125 g) mouky, instantní droždí, cukr a sůl. V případě potřeby přidejte v této fázi také česnekový prášek a sušenou bazalku.
Přidejte olivový olej a teplou vodu a dřevěnou lžící velmi dobře promíchejte.
Postupně přidejte další 1 šálek (125 g) mouky. Podle potřeby přidejte další mouku (zjistil jsem, že někdy potřebuji až ⅓ šálku navíc) a míchejte, dokud se těsto nezformuje do soudržné, pružné koule a nezačne se odlepovat od stěn mísy. Těsto bude stále mírně lepkavé, ale mělo by být ještě zvládnutelné rukama.
Velkou čistou mísu hojně pokapejte olivovým olejem a pomocí štětce na pečivo jím potřete stěny mísy.
Lehce si poprašte ruce moukou a z těsta na pizzu vytvarujte kouli a přeneste ji do mísy vymazané olivovým olejem. Rukama těsto na pizzu rozválejte po vnitřní straně mísy, dokud nebude obalené olivovým olejem, pak mísu pevně přikryjte fólií a postavte ji na teplé místo.
Těsto nechte kynout 30 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pokud máte v úmyslu z tohoto těsta upéct pizzu hned, doporučuji v této fázi také předehřát troubu na teplotu 215°C.
Jakmile těsto vykyne, rukama ho jemně vyklopte, přeneste na lehce pomoučený povrch a krátce prohněťte, dokud nebude hladké (asi 3-5krát). Rukama nebo válečkem vypracujte těsto do tvaru kruhu.
Přeneste těsto na pečícím papírem vyložený plech a okraje buď přitiskněte, nebo přehněte, aby vznikl okraj.
Povrch pizzy pokapejte dalším olivovým olejem (asi lžící) a pomocí štětce na pečivo potřete celý povrch pizzy (včetně kůrky) olivovým olejem.
Přidejte oblíbenou náplň a pečte v troubě předehřáté na 215°C 13-15 minut nebo dokud okraje nezezlátnou. Nakrájejte a podávejte.