Tento jednoduchý recept na těsto na pizzu je skvělý pro začátečníky a vytvoříte z něj domácí pizzovou kůrku jako z pizzerie. Zapomeňte na rozvoz pizzy, potřebujete jen 6 základních ingrediencí!
Těsto na pizzu je základ a každá skvělá pizza začíná a končí s kůrkou. Někdo má rád tenkou a křupavou pizzovou kůrku, jiný dává přednost tlusté a měkké pizzové kůrce. Tato domácí pizza má vše: měkkou a žvýkací s lahodnou křupavostí a úžasnou chutí.
Všechna těsta na pizzu začínají stejnými základními surovinami: moukou, droždím, vodou, solí a olivovým olejem.
Malí pekaři mohou přiložit ruku k dílu a ještě se u toho pobavit. Nechte děti, aby vám pomohly těsto prohníst a vytvarovat do kruhu. Mohou přidat sýry a na vrchol udělat obličeje z ingrediencí. Kdo by neměl rád usměvavou pizzu?
Celková doba přípravy:
2 hodiny a 30 minut
Suroviny:
- 1 a 1/3 šálku (320 ml) teplé vody (38-43 °C)
- 2 a 1/4 čajové lžičky instantního droždí (1 standardní balení)
- 1 polévková lžíce (13 g) krystalového cukru
- 2 polévkové lžíce (30 ml) olivového oleje
- 3/4 čajové lžičky soli
- 3 a 1/2 šálku (450 g) univerzální mouky plus další na ruce a povrch
- Kukuřičná mouka na podsypání (nemusí být)
Postup:
V kuchyňském hnětači s hákem na těsto nebo s nástavcem s pádlem ušlehejte teplou vodu, droždí a krystalový cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odpočívat. Pokud nemáte stojanový mixér, jednoduše použijte velkou mísu a v dalším kroku těsto promíchejte dřevěnou lžící nebo gumovou stěrkou.
Přidejte olivový olej, sůl a mouku. Šlehejte při nízkých otáčkách po dobu 2 minut. Vyklopte těsto na lehce pomoučněný povrch. Lehce pomoučenýma rukama hněťte těsto 3-4 minuty. Těsto může být na hnětení mixérem příliš těžké, ale určitě můžete místo toho použít mixér na nízké otáčky. Po uhnětení by těsto mělo být stále ještě trochu měkké. Šťouchněte do něj prstem – pokud se pomalu vrací, je těsto připraveno ke kynutí. Pokud ne, pokračujte v hnětení.
Lehce vymažte velkou mísu olejem. Stačí použít stejnou mísu, kterou jste použili na těsto. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu přikryjte alobalem, potravinovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě 60-90 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Předehřejte troubu na 240 °C. Během tvarování pizzy ji nechte alespoň 15-20 minut zahřívat. Plech na pečení lehce vymažte olivovým olejem. Lehce posypte kukuřičnou moukou, která dodá kůrce extra křupavost a chuť. Doporučuji, ale nemusí být.
Tvarujte těsto: Těsto rozdělte na polovinu. (Pokud neděláte dvě pizzy, polovinu těsta zmrazte na jindy). Na lehce pomoučené pracovní ploše lehce pomoučenýma rukama nebo válečkem těsto jemně zploštěte do tvaru kotouče. Položte ho na plech a rukama ho roztáhněte a zploštěte do tvaru kruhu. Zvedněte okraj těsta nahoru, aby se vytvořil okraj.
Těsto lehce přikryjte plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte několik minut odpočívat, zatímco budete připravovat náplň.
Aby náplň pizzu nerozmočila, potřete ji lehce olivovým olejem. Do povrchu těsta udělejte prsty důlky, aby se zabránilo tvorbě bublinek. Nahoru dejte oblíbenou náplň a pečte 12-15 minut. Horkou pizzu nakrájejte na plátky a ihned podávejte.