Pokud hledáte ultra sýrovou pizzu, pak nehledejte nic jiného než tuto klasiku! Domácí těsto na pizzu pokryté ne jedním, ale hned čtyřmi úžasnými sýry. To je Quattro Formaggi.
Dá se říct, že jsem pizzou trochu posedlý, ale to přece nikdy nemůže být na škodu, ne?
Existuje tolik neuvěřitelných variací, že mě pizza večer nikdy neomrzí, ať už si dám klasickou pizzu Napoli (tak jednoduchou a přitom výbornou), pizzu s artyčoky nebo tuhle sýrovou krásku Quattro Formaggi.
Pizza se čtyřmi sýry se připravuje ze čtyř neuvěřitelných a lahodných sýrů na lehké a křupavé pizzové kůrce potřené rajčatovou omáčkou. Je to prostě úžasné!
Někdy se podává i jako bílá pizza, pokud chcete, můžete rajčatovou omáčku vynechat.
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
Nejprve si musíte připravit těsto na pizzu, které potřebuje asi 3-4 hodiny na kynutí (minimálně). K jeho přípravě stačí: Mouka (nejlépe italská Tipo 00), droždí, sůl, olivový olej a teplá voda.
Na polevu ze čtyř sýrů budete potřebovat: rajčatovou omáčku, mozzarellu, gorgonzolu, parmigiano reggiano a kozí sýr.
PŘÍPRAVA TĚSTA NA PIZZU
Nejprve dejte do mísy mouku, sůl a droždí a dbejte na to, aby sůl a droždí byly na opačných stranách.
Přidejte vodu a olivový olej a promíchejte, abyste vytvořili hrubé těsto.
Z těsta vytvarujte kouli a pak ho hněťte na lehce pomoučeném povrchu asi 10 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné.
Po uhnětení těsto vytvarujte do kuličky a vložte do velké čisté mísy lehce vymazané olivovým olejem. Přikryjeme fólií a těsto necháme na suchém a teplém místě 2-3 hodiny nebo dokud se neztrojnásobí.
Jakmile těsto vykyne, vyrazte z něj vzduch tak, že na něj zatlačíte pěstí. Rozdělte ho na polovinu a vytvarujte dvě samostatné koule připravené k pečení.
Těsto můžete tvarovat buď rukama, nebo ho rozválet. Položte ho na plech vysypaný krupicí nebo moukou.
Suroviny
Těsto na pizzu
- 4 šálky hladké mouky (500 g)
- 2 čajové lžičky rychle působících sušených kvasnic (7 g) nebo 20 g čerstvého droždí
- 1 ⅓ šálků vlažné vody (320 ml)
- lžíce olivového oleje
- špetka soli
- 0,5 lžičky cukru
- semolina nebo obyčejná mouka na poprášení
Přílohy
- 2 kuličky mozzarelly (250 g)
- ½ šálku gorgonzoly (100 g)
- ½ hrnku kozího sýra (120 g)
- ½ hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu (40 g)
- ½ šálku drcených pasírovaných rajčat (200g) nebo šlehačka ke šlehání na bílou variantu
- Černý pepř volitelně
Příprava
Připravte těsto na pizzu, viz výše.
Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň alespoň 230 stupňů a přidejte plechy na pečení, aby se zahřály.
Těsto rozdělte na 2 nebo 4 díly podle toho, jak velké je chcete mít, a pak je buď rozválejte na lehce pomoučeném povrchu válečkem, nebo vytvarujte rukama tak, aby se vešly na plech.
Vyjměte plech z trouby a posypte jej krupicí nebo moukou. Opatrně na něj položte těsto na pizzu.
Základ pizzy rovnoměrně potřete rajčatovou omáčkou (nebo smetanou na šlehání, pokud chcete bílou variantu) a posypte rovnoměrným množstvím sýra. Pečte, dokud se sýr neroztaví, nezačne bublat a nezezlátne (přibližně 10-15 minut).