Když je venku chladno, dostanu chuť na dvě věci: misku polévky a velkou, nadýchanou pečenou sladkou bramboru, neboli batáty. Obojí zahřeje na duši i na těle. Polévku necháme na jindy, dnes napíšu víc o přípravě sladkých brambor. Jejich příprava je neuvěřitelně snadná, protože 95 % práce za vás udělá trouba. Zatímco se pečou, můžete si dělat, co se vám zlíbí!
Jak upéct batáty
Tady je návod, jak upéct sladké brambory, aby byly nadýchané, s karamelizovanými okraji a křupavou slupkou.
- Předehřejte troubu na 200°C a vyložte plech pergamenem nebo alobalem.
- Vidličkou udělejte do sladkých brambor dírky a položte je na plech.
- Pečte 40 až 50 minut, nebo dokud se slupka nenafoukne a nebude možné ji snadno propíchnout vidličkou.
- Nejdůležitější je, že je nemusíte balit do alobalu. Pokud to uděláte, dužina sladkých brambor se sice upeče, ale slupka bude velmi vlhká a téměř slizká. Abyste získali lahodnou, nafouklou křupavou slupku, která zkaramelizuje na vnější straně, položte je na plech holé!
- Pokud spěcháte, můžete péct jen půlky sladkých brambor, a to 30 minut. Brambory podélně rozkrojte na polovinu, potřete je olivovým olejem, posypte solí a pepřem a upečte řeznou stranou nahoru, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou.
Recepty na sladké brambory pečené v troubě
Dokonalé pečené sladké brambory s máslem, solí, pepřem a posypané pažitkou jsou samozřejmě skvělé, ale tím vaše možnosti receptů na pečené sladké brambory nekončí. Aby se z nich stalo plnohodnotné jídlo, rád je plním chutnou zeleninovou náplní a lahodnou omáčkou. Nejoblíbenější náplň do sladkých brambor je pro mě náplň na řecký způsob s omáčkou tzatziki. Máte z toho super vegetariánskou a zdravou večeři.
Sladké brambory (bez náplně, ale i s ní) ale můžete podávat jako přílohu k masu. Jako polevu použijte máslo, řecký jogurt nebo zakysanou smetanu, případně zkuste přidat koriandrovou limetkovou zálivku, tzatziki, chipotle omáčku, pesto, guacamole nebo kapku tahini omáčky.
Suroviny (dvě porce, pro více porcí vynásobte suroviny)
- 2 velké sladké brambory
Na náplň
- ½ šálku vařené quinoy
- ½ šálku jemně nasekaného špenátu
- 2 polévkové lžíce nadrobené fety
- 2 lžíce nasekané červené cibule
- ½ lžičky extra panenského olivového oleje, více podle chuti
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- ¼ stroužku mletého čerstvého česneku
- ¼ lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- omáčka Tzatziki
Příprava
Předehřejte troubu na 200 °C a na plech položte pečicí papír. Vidličkou udělejte do sladkých brambor díry, položte je na plech a pečte 40 až 50 minut, nebo dokud nejsou nafouklé a po propíchnutí vidličkou uvnitř měkké.
Připravte náplň: V menší míse smíchejte quinou, špenát, fetu, červenou cibuli, olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř. Koření upravte podle chuti. (Rád náplň mírně překořením, aby byla chuťově výrazná mezi celými bramborami). Chlaďte, dokud nebude připravena k použití.
Sladké brambory vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout. Do každé brambory podélně nařízněte klín a vyjměte ho, abyste si udělali místo na náplň. Přidejte náplň a navrch dejte kopečky tzatziki.