Božský pečený halibut

halibut

Tento snadný pečený halibut spojuje jemnou chuť masa s omáčkou z parmazánu. Skvěle se hodí na rychlou večeři v týdnu v kombinaci s rýží a chřestem nebo křupavým zeleným salátem.

Co je potřeba

Parmezán, máslo, majonéza, citronová šťáva a kapka pálivé pepřové omáčky – to jsou všechny ingredience, které potřebujete k přípravě tohoto lahodného receptu na halibuta!

Jak vařit halibuta

Existuje více způsobů, jak připravit halibuta (na sporáku, v troubě, na grilu), ale my jsme si oblíbili pečení. Navíc se navrchu z polevy utvoří dokonale křupavá krusta.

V míse smíchejte prvních sedm ingrediencí (vše kromě halibuta). Filety z halibuta naaranžujte do vymazané zapékací misky. Rybu pečte asi osm minut. Navrch dejte směs parmazánu a smažte ještě několik minut, dokud poleva nezezlátne a nezačne bublat.

Jak dlouho

Propékejte rybu asi 10 minut. Teploměr vložený do středu ukáže asi 60 stupňů.

Jak chutná?

Halibut je dokonalá ryba, která uspokojí chuťové buňky každého. Má jemnou, lehce nasládlou chuť s pevnou a mírně vločkovitou strukturou.

Halibut versus platýs

Jsou to podobné druhy ryb (obě jsou bílé, jemné a pevné), ale není to úplně totéž. Halibut je o něco masitější, zatímco platýs je o něco vločkovitější. Halibut a platýs se však dají připravit mnoha stejnými způsoby. Pokud nemáte halibuta, nahraďte ho klidně platýsem.

Co k tomu

Můžete si dát lehkou večeři s přílohovým salátem, nebo ho zkuste s pečenými bramborami či rizotem, abyste si pochutnali na něčem vydatnějším. Protože je však pokrm tak jednoduchý, můžete ho podávat téměř s čímkoli.

Jak skladovat

Zbytky uvařeného halibuta uložte do mělké vzduchotěsné nádoby nebo je pevně zabalte do fólie. Uchovávejte v chladničce až tři dny. Ohřívejte opatrně v troubě, v mikrovlnné troubě by mohl být trochu gumový.

Suroviny

  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • ¼ šálku změklého másla
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce nasekané zelené cibulky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¼ lžičky soli
  • 1 kapka pálivé pepřové omáčky
  • cca 1 kg filetů z halibuta bez kůže

Příprava

Nastavte rošt asi 15 cm od zdroje tepla a předehřejte troubu. Vymažte plech s okrajem; položte na něj filety z halibuta.

Pečte v předehřáté troubě, dokud se ryba nebude snadno odlupovat vidličkou, asi 8 minut.

Mezitím v míse smíchejte parmazán, máslo, majonézu, zelenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a pálivou pepřovou omáčku.

Vyjměte filety z trouby; navrch rozetřete parmazánovou směs. Znovu dejte do trouby a pečte, dokud poleva nebude bublinková a lehce zhnědlá, asi další 2 minuty.