Zdravá příloha – restovaný mangold

mangold

Chcete vyzkoušet mangold? Pak jste na správném místě! Zjistíte, jak tento zelený list nakrájet a připravit. Tato zářivá listová zelenina patří k mým nejoblíbenějším druhům. Je nekonečně všestranná a jednoduchá na přípravu.

Nejdříve, co je to mangold?

Dobrá otázka! Mangold je listová zelenina, která je blízce příbuzná červené řepě. Zralé listy jsou zasyrova svěží a poměrně hrubé, ale při dušení nebo smažení krásně zvadnou. Jejich zemitá chuť se velmi dobře kombinuje s česnekem, ořechy, sušeným ovocem, jako je rybíz a rozinky, a kyselinami, jako je citronová šťáva a ocet.

Jedlé jsou i stonky mangoldu, takže je při vaření listů nevyhazujte! Pokud připravuji restovaný mangold, přidávám stonky na pánev několik minut před přidáním listů, aby měly šanci změknout. Také se velmi pěkně nakládají, takže jsou skvělým způsobem, jak dodat salátům, sendvičům a mísám křupavost.

Jak vařit mangold

Když si koupím velký svazek zeleného, červeného nebo duhového mangoldu, téměř vždy vařím listy. Pro mě jsou trochu houbovité a tvrdé na použití v syrovém stavu do salátů, i když baby mangold, pokud je k dispozici, je skvělým základem salátu.

  1. Nejjednodušší způsob, jak mangold připravit, je opéct ho. Zde je můj jednoduchý postup:

Nejprve si mangold připravte. Odřízněte listy od tvrdých stonků a stonky nakrájejte na kostičky. Listy naskládejte na sebe a nahrubo je nasekejte.

Poté připravte stonky. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte stonky mangoldu a vařte je asi 2 minuty, nebo dokud nezačnou měknout.

Poté přidejte listy, trochu na plátky nakrájeného česneku, sůl a pepř a smažte, dokud listy nezvadnou, asi další 2 minuty.

Nakonec dochuťte a podávejte. Pokapejte citronovou šťávou a podávejte jako přílohu.

  • Mangold ale můžete také rychle spařit ve vroucí vodě. Listy tak 1 – 2 minuty, stonky o dvě minuty déle. Pak zchladit studenou vodou.

Suroviny

  • 2 svazky mangoldu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 lžičky mořské soli, více podle chuti
  • Citron na vymačkání
  • Čerstvě mletý černý pepř

Příprava

Z listů mangoldu odkrojte stonky a nakrájejte je na kostky. Listy nakrájejte nahrubo.

Rozehřejte olej ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte stonky mangoldu a vařte je 1 až 2 minuty, nebo dokud nezačnou měknout. Přidejte listy mangoldu, česnek, sůl a několik zrnek pepře a restujte 1 až 2 minuty, nebo dokud listy nezvadnou.

Vypněte oheň, vymačkejte na mangold trochu citronové šťávy a promíchejte. Podle chuti dochuťte a podávejte.

Recepty, kde využít mangold

Jednoduchý restovaný mangold je snadnou, zdravou a chutnou přílohou (jako špenát), ale existuje spousta dalších způsobů, jak tuto zelenou rostlinu podávat. Například těstoviny se sušenými rajčaty a mangoldem nebo tacos plněné fazolemi a mangoldem.