Svěží letní dezerty z mascarpone

mascarpone

Možná vás zajímá, čím se dezerty z mascarpone liší od ostatních dezertů ze smetanového sýra. Není mascarpone přece jen italský smetanový sýr?

Ano i ne. Mascarpone je podobné americkému smetanovému sýru, ale má mnohem sladší chuť a je obecně méně nakyslý.

Vyrábí se ze smetany a má vysoký obsah tuku. Připomíná tučný tvaroh, chuť je ale velmi jemná, smetanová. Původně pochází z Itálie, dnes se ale vyrábí i v jiných zemích. Využívá se k přípravě řady dezertů – nejznámější je asi tiramisu. Já vám ale dnes ukážu i jiné chutné lahůdky, které jsou díky mascarpone ještě krémovější.

Ovocný pohár s medovo-citrónovým mascarpone

Rybíz, borůvky, angrešt. Koho ještě nadchne, když přijde sezóna bobulí a začnou se hojně objevovat v obchodech s potravinami a na farmářských trzích? Anebo máte zahrádku a právě začínají zrát?

Tento dezert je tak jednoduchý, lahodný, svěží a lehký. Vyzkoušejte ho!

Nakrájené jahody, borůvky, citronovou šťávu a citronovou kůru vložíme do skleněné mísy. Připravíme krém a do dvou sklenic vždy vrstvíme ovoce a krém, který je díky citronu a medu sladkokyselý.

Recept je zcela variabilní: Tento recept se hodí pro dva, ale lze ho snadno rozšířit na více porcí, pokud chcete.

Skvěle se připravuje dopředu: Tento dezert si jednoduše připravte několik hodin předem nebo dokonce den předem. Těsně před podáváním je nezapomeňte přikrýt a uložit do chladničky.

Suroviny

  • Čerstvé jahody nakrájené na malé kousky.
  • ½ šálku čerstvých borůvek
  • kůra z půlky citronu
  • 1 lžička citronové šťávy

Na krémové vrstvy

  • ½ šálku sýra mascarpone
  • ½ šálku obyčejného řeckého jogurtu (nejlépe s 0 % tuku)
  • kůra z půlky citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce čistého medu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Příprava

Ve středně velké míse smíchejte jahody, borůvky, citronovou kůru a citronovou šťávu. Odstavte.

V jiné míse smíchejte mascarpone, jogurt, citronovou kůru, citronovou šťávu, med a vanilkový extrakt do krémové a jednotné konzistence. Ochutnejte a upravte sladkost a kyselost přidáním více medu nebo citronové šťávy podle vlastních preferencí.

Vezměte dvě sklenice a navrstvěte ovoce a krém. Podávejte ihned nebo vychlazené.

Kokosová pěna z mascarpone

Lehká a krémová kokosová pěna Mascarpone Mousse podávaná s čerstvými lesními plody.

Miluji výrobu pěny! Zvlášť v létě, kdy nikdo nemá náladu na dlouhé pečení. Nepečené dezerty se stávají rychlou alternativou a tato pěna se brzy stane vaším dalším favoritem. Je to lehká kokosová pěna, napuštěná kokosovým mlékem a kokosovým rumem (pokud si to přejete!) s krémovým sýrem mascarpone. Díky tomu má tato pěna ideální strukturu pro lehký, ale přesto požitkářský dezert. Podávejte s vrstvami jahod a borůvek.

Suroviny

  •  1 šálek husté studené smetany
  •  3 lžíce moučkového cukru
  •  1 lžička vanilkového extraktu
  •  1 vanička sýra mascarpone (225 g), pokojová teplota
  •  ½ šálku kokosového mléka
  •  1 lžička kokosového extraktu
  •  1-2 lžíce kokosového rumu (nepovinné)
  •  ½ šálku borůvek
  •  1 šálek nakrájených jahod

Příprava

Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte hustou smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Šlehejte, dokud krém nezhoustne a nevytvoří husté špičky, asi 3-4 minuty. Přeneste do malé misky a uložte do chladničky až do použití.

Ve středně velké míse vyšlehejte sýr mascarpone, kokosové mléko a kokosový extrakt a případně kokosový rum, dokud se nespojí. Gumovou stěrkou vmíchejte polovinu šlehačky, dokud se nespojí. Přidejte zbývající část a opakujte, dokud se nespojí.

Před podáváním pěnu alespoň hodinu chladíme. Lžící rozdělte do pohárů, sklenic nebo ramekinů a posypte čerstvými bobulemi.