Možná vás zajímá, čím se dezerty z mascarpone liší od ostatních dezertů ze smetanového sýra. Není mascarpone přece jen italský smetanový sýr?
Ano i ne. Mascarpone je podobné americkému smetanovému sýru, ale má mnohem sladší chuť a je obecně méně nakyslý.
Vyrábí se ze smetany a má vysoký obsah tuku. Připomíná tučný tvaroh, chuť je ale velmi jemná, smetanová. Původně pochází z Itálie, dnes se ale vyrábí i v jiných zemích. Využívá se k přípravě řady dezertů – nejznámější je asi tiramisu. Já vám ale dnes ukážu i jiné chutné lahůdky, které jsou díky mascarpone ještě krémovější.
Ovocný pohár s medovo-citrónovým mascarpone
Rybíz, borůvky, angrešt. Koho ještě nadchne, když přijde sezóna bobulí a začnou se hojně objevovat v obchodech s potravinami a na farmářských trzích? Anebo máte zahrádku a právě začínají zrát?
Tento dezert je tak jednoduchý, lahodný, svěží a lehký. Vyzkoušejte ho!
Nakrájené jahody, borůvky, citronovou šťávu a citronovou kůru vložíme do skleněné mísy. Připravíme krém a do dvou sklenic vždy vrstvíme ovoce a krém, který je díky citronu a medu sladkokyselý.
Recept je zcela variabilní: Tento recept se hodí pro dva, ale lze ho snadno rozšířit na více porcí, pokud chcete.
Skvěle se připravuje dopředu: Tento dezert si jednoduše připravte několik hodin předem nebo dokonce den předem. Těsně před podáváním je nezapomeňte přikrýt a uložit do chladničky.
Suroviny
- Čerstvé jahody nakrájené na malé kousky.
- ½ šálku čerstvých borůvek
- kůra z půlky citronu
- 1 lžička citronové šťávy
Na krémové vrstvy
- ½ šálku sýra mascarpone
- ½ šálku obyčejného řeckého jogurtu (nejlépe s 0 % tuku)
- kůra z půlky citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce čistého medu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Příprava
Ve středně velké míse smíchejte jahody, borůvky, citronovou kůru a citronovou šťávu. Odstavte.
V jiné míse smíchejte mascarpone, jogurt, citronovou kůru, citronovou šťávu, med a vanilkový extrakt do krémové a jednotné konzistence. Ochutnejte a upravte sladkost a kyselost přidáním více medu nebo citronové šťávy podle vlastních preferencí.
Vezměte dvě sklenice a navrstvěte ovoce a krém. Podávejte ihned nebo vychlazené.
Kokosová pěna z mascarpone
Lehká a krémová kokosová pěna Mascarpone Mousse podávaná s čerstvými lesními plody.
Miluji výrobu pěny! Zvlášť v létě, kdy nikdo nemá náladu na dlouhé pečení. Nepečené dezerty se stávají rychlou alternativou a tato pěna se brzy stane vaším dalším favoritem. Je to lehká kokosová pěna, napuštěná kokosovým mlékem a kokosovým rumem (pokud si to přejete!) s krémovým sýrem mascarpone. Díky tomu má tato pěna ideální strukturu pro lehký, ale přesto požitkářský dezert. Podávejte s vrstvami jahod a borůvek.
Suroviny
- 1 šálek husté studené smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vanička sýra mascarpone (225 g), pokojová teplota
- ½ šálku kokosového mléka
- 1 lžička kokosového extraktu
- 1-2 lžíce kokosového rumu (nepovinné)
- ½ šálku borůvek
- 1 šálek nakrájených jahod
Příprava
Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte hustou smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Šlehejte, dokud krém nezhoustne a nevytvoří husté špičky, asi 3-4 minuty. Přeneste do malé misky a uložte do chladničky až do použití.
Ve středně velké míse vyšlehejte sýr mascarpone, kokosové mléko a kokosový extrakt a případně kokosový rum, dokud se nespojí. Gumovou stěrkou vmíchejte polovinu šlehačky, dokud se nespojí. Přidejte zbývající část a opakujte, dokud se nespojí.
Před podáváním pěnu alespoň hodinu chladíme. Lžící rozdělte do pohárů, sklenic nebo ramekinů a posypte čerstvými bobulemi.