Snadný a osvěžující hořký koktejl Negroni údajně vynalezl neohrožený italský hrabě Camillo Negroni ve Florencii na počátku 20. století. V baru Casoni ve Florencii požádal barmana, aby jeho oblíbený koktejl Americano posílil tím, že obvyklou sodovou vodu nahradí ginem. Aby nápoj ještě více odlišil, použil barman také pomerančovou kůru namísto typické citronové.
Je to všeobecně známý příběh, který je zdokumentován v knize „Sulle Tracce del Conte: La Vera Storia del Cocktail Negroni“, kterou napsal Lucca Picchi, hlavní barman v Caffe Rivoire ve Florencii v Itálii, a která v překladu znamená „Po stopách hraběte: „Pravdivý příběh koktejlu Negroni“. Osudová záměna hraběte vyústila v jeden z nejoblíbenějších míchaných nápojů v historii, neboť Negroni se v panteonu klasik řadí hned vedle Martini a Manhattanu. Zároveň odstartovala tisíce riffů a dnes se Negroni vyskytuje v nesčetných obměnách v restauracích a koktejlových barech po celém světě.
Negroni pro začátečníky
Málokterý koktejl během své stoleté historie podnítil tolik bláznivých experimentů jako oblíbené Negroni. Základem je sice gin, campari a sladký vermut, ale můžete zkusit vyměnit základní alkohol. Třeba když gin nahradíte bourbonem, získáte Boulevardier, který je sám o sobě skvělým koktejlem. Zkuste rum nebo mezcal ve stejném poměru s Campari a sladkým vermutem a získáte daleko odlišné, ale stejně vyvážené a působivé drinky.
Negroni se dá vylepšit více způsoby než pouhou výměnou základního alkoholu. Výsledek může ovlivnit i druh použitého vermutu. Zvolte takový, který je více hořký, bylinný, květinový nebo suchý, a poznáte rozdíl. Ale Campari? To zůstane téměř vždy na svém místě. Můžete zkusit experimentovat s jiným hořkým likérem a někteří barmani to dělají. Ale Campari je jediná ingredience, kterou mají téměř všechny Negronis společnou.
Jak tedy namíchat dokonalou klasickou verzi? Začněte výběrem správných základních surovin. Klíčem ke skvělému Negroni je najít kombinaci ginu a vermutu, která hořkou a výraznou chuť Campari spíše doplní, než přebije. Jakmile si vyberete vítěznou trojici, zapište si ji, zapamatujte si ji a požádejte o ni ve svém oblíbeném baru. Získáte si barmanův respekt, hrabě na vás bude pyšný a hlavně si vychutnáte dobrý drink.
Suroviny
- 30 ml ginu
- 30 ml Campari
- 30 ml sladkého vermutu
- ozdoba: pomerančová kůra
Příprava
Do míchací sklenice naplněné ledem přidejte gin, Campari a sladký vermut a míchejte, dokud se dobře nevychladí.
Přelijte do sklenice s ledem přes velkou kostku ledu.
Ozdobte pomerančovou kůrou.