Tento recept na ravioli stojí za to. Sice budete potřebovat trochu více času, za to si pak ale budete připadat jako v italské restauraci. Pusťte se do toho.
Jak na domácí výrobu
Domácí ravioli jsou jednodušší, než si myslíte! Tento recept na sýrové ravioli přelité jednoduchou smetanovou omáčkou určitě udělá dojem na všechny u vašeho stolu. Takže základem je:
Těsto: mouka, sůl, vejce, voda a olivový olej.
Náplň: ricotta, smetanový sýr, sýry mozzarella a provolone, vejce a sušená petrželka.
Omáčka: olivový olej, česnek, bazalkové pesto (můžete použít omáčku koupenou v obchodě nebo domácí), smetana, parmazán a sklenici marinara omáčky.
Potření: vejce a voda
Jak uvařit ravioli
Zpracujte těsto: Vypracujte a prohněťte těsto a poté z něj vytvořte kouli. Těsto pevně zabalte a dejte na hodinu do chladničky.
Připravte náplň: Vymíchejte ingredience na náplň a dejte je stranou.
Připravte omáčku: Vmíchejte smetanu a přiveďte ji k varu: česnek a pesto osmahněte na oleji. Snížíme teplotu a vmícháme parmazán.
Sestavte ravioly: Těsto rozválejte na pláty a jeden plát těsta potřete vajíčkem. Na těsto nakapejte sýrovou náplň asi centimetr od sebe. Přikryjte horním plátem těsta a každou porci náplně utěsněte. Vykrojte jednotlivé ravioli a okraje utěsněte.
Vaření a pečení raviol: Ravioli vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch a náplň není horká. Dobře je slijte. Ravioli pečeme na vymaštěném plechu do hněda.
Podávejte ravioly: Na talíři rozdělte ravioli, přelijte je ohřátou marinara a dochuťte omáčkou.
Co podávat k ravioli
Ravioli jsou poměrně syté, takže se skvěle hodí k lehkému salátu.
Jak ravioli skladovat
Zbytky domácích ravioli skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až tři dny. Znovu ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
Lze zmrazit ravioli?
Ano! Ravioli se dají dobře zmrazit. Ravioli zmrazte na plechu na několik hodin nebo až přes noc a poté je přendejte do sáčku se zipem nebo jiné nádoby vhodné do mrazničky. V mrazničce vydrží až šest měsíců.
Suroviny
- 2 šálky hladké mouky
- 1 špetka soli
- 2 vejce
- 1 ½ lžíce vody
- 1 lžička olivového oleje
Náplň do ravioli
- Sýr ricotta: 1balení sýra ricotta
- 1 balení smetanového sýra, změklého
- ½ šálku strouhaného sýra mozzarella
- ½ šálku strouhaného sýra provolone
- 1 vejce
- 1 ½ lžičky sušené petrželky
Smetanová omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 3 lžíce bazalkového pesta
- 2 šálky husté smetany
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
- 1 sklenice marinara omáčky
vejce na potření a lžíce vody
Příprava
Mouku a sůl nasypte na pracovní plochu a vytvořte jamku. V míse rozšlehejte vejce, vodu a olivový olej. Do jamky nalijte 1/2 vaječné směsi. Jednou rukou začněte míchat vejce s moukou; druhou rukou udržujte hromádku mouky stabilní. Přidejte zbývající vaječnou směs a uhněťte těsto.
Hněťte těsto, dokud nebude hladké, 8 až 10 minut; pokud se těsto příliš lepí, přidejte více mouky. Z těsta vytvořte kouli a pevně ji zabalte do igelitu. Nechte v chladničce 1 hodinu odpočívat.
Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň do raviol: Smíchejte sýr ricotta, smetanový sýr, sýr mozzarella, sýr provolone, vejce a petrželku, dokud se dobře nespojí. Náplň dejte stranou.
Na pánvi na středním ohni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Vmíchejte rozdrcený česnek a omáčku pesto a minutu vařte. Vmíchejte hustou smetanu; zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 5 minut. Vmíchejte parmazán, dokud se nerozpustí. Odstavte pánev z ohně a udržujte ji teplou.
Mezitím v samostatném hrnci na středně nízkém ohni zahřejte omáčku marinara.
A ještě dopéct
Předehřejte troubu na 190 °C. V malé misce rozšlehejte vejce a 1 lžíci vody.
Těsto na těstoviny rozválejte na 2 tenké plátky. Těsto na ravioly potřete vaječným roztokem. Na těsto nakapejte sýrovou náplň po 1 lžičce ve vzdálenosti 1 cm od sebe.
Přikryjte náplň horním plátem těsta; prsty přitlačte kolem každé porce náplně, aby bylo těsto co nejtěsnější. Jednotlivé ravioli vykrájejte nožem nebo vykrajovačem na pizzu. Okraje utěsněte prsty.
Naplňte velký hrnec mírně osolenou vodou a na prudkém ohni přiveďte k varu. Vmíchejte ravioli a znovu přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte odkryté, dokud ravioly nevyplavou na povrch a náplň není horká, 4 až 8 minut. Dobře je nechte okapat.
Vymažte plech na pečení. Uvařené ravioli položte na plech a pečte v předehřáté troubě, dokud nezhnědnou, asi 4 minuty.
Při podávání rozdělte ravioli do čtyř nahřátých misek. Navrch pokapejte omáčkou marinara a poté smetanovou omáčkou.