Mahi mahi je pevná, štíhlá bílá ryba, která pochází z teplých vod, například z Havaje nebo Mexického zálivu. Je to skvělá a levnější alternativa halibuta. Lze ji péct, grilovat i smažit. Jedním z našich nejoblíbenějších receptů je právě tato usmažená ryba s mláslovo-citronovou omáčkou.
K této snadné rybí večeři můžete podávat jen zelený salát nebo zeleninu, nebo také chléb či rýži.
Co je mahi mahi
Dravá ryba, obvykle kolem jednoho metru veliká. Má pevné maso, proto je velmi oblíbená. Prodává se většinou ve formě filetů bez kůže, například v Makru. Pokud ji nemůžete sehnat čerstvou, podívejte se do oddělení mražených mořských plodů, kde se může prodávat jako jednotlivě zmrazené filety. Pokud nemůžete mahi mahi sehnat, poohlédněte se po masité bílé rybě, jako je mečoun nebo halibut.
Tipy
Chcete-li připravit mahi mahi na sporáku, začněte s nepřilnavou nebo litinovou pánví, aby se ryba tolik nepřichytávala. Zde je několik tipů, než se do toho pustíte.
Použijte rozpálenou pánev a osušte rybu. Abyste získali pěknou hnědou kůrčičku, ujistěte se, že se z pánve právě začíná kouřit a ryba byla před vložením na pánev osušena papírovými utěrkami, aby se odstranila přebytečná vlhkost.
První stranu více opečte. Vypůjčíme si techniku, kterou používáme u lososa, a necháme první stranu déle opékat, aby se vytvořila kůrčička, pak rybu obrátíme a druhou stranu opékáme ještě několik minut.
Použijte plátky citronu a citronovou šťávu. Po upečení ryby přidejte trochu citronové šťávy, česneku a soli a seškrábněte ze dna pánve chutné připečené kousky. Pak přidejte plátky citronu jak pro chuť, tak pro pěknou prezentaci na závěr.
Na závěr přidejte máslo a petrželku. Omáčku dochuťte máslem, ale nechte ji na ohni, jen dokud se máslo nerozpustí – omáčku nevařte dál. Vmíchejte petrželku pro osvěžení a barvu a pak touto nádhernou omáčkou přelijte rybu.
Podávání Mahi Mahi
Jednoduchá omáčka je natolik aromatická, že mahi mahi nepotřebuje nic dalšího. Pokud ale trváte na příloze, zkuste křupavý chléb, rýži nebo bramborovou kaši. Výborně se k rybě hodí i zelená zelenina, například chřest nebo zelené fazolky.
Suroviny
- 1 velký citron
- 4 filety mahi mahi
- 1 1/4 čajové lžičky košer soli a další podle potřeby
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 4 lžíce studeného nesoleného másla nakrájeného na 4 kousky
- 1 lžíce nahrubo nasekaných čerstvých petrželových lístků
Příprava
Polovinu citronu nakrájejte na tenké plátky. Ze zbylé poloviny odšťavněte šťávu, měli byste mít asi 1 1/2 lžíce šťávy; dejte stranou.
Osušte mahi mahi papírovými utěrkami. Celé tělo ochuťte 1 lžičkou soli a čerstvým pepřem.
Na velké litinové pánvi nebo nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě, dokud se z něj nezačne kouřit, asi 3 až 5 minut. Přidejte mahi mahi a nerušeně opékejte, dokud není dno dobře propečené a boky jsou propečené těsně za polovinou výšky filetů, asi 4 minuty. Obraťte filety a pokračujte v restování, dokud nejsou propečené a maso se snadno odlupuje, další 2 až 4 minuty v závislosti na tloušťce filetů. Přendejte je na servírovací talíř.
Snižte teplotu na středně nízkou. Přidejte citronovou šťávu, česnek a zbývající 1/4 lžičky soli. Dřevěnou lžící seškrábněte ze dna pánve připečené kousky.
Přidejte plátky citronu a poté po jednom kousku vmíchejte máslo a počkejte, až se každý kousek téměř rozpustí, a teprve poté přidejte další.
Odstavte pánev z ohně. Vmíchejte petrželku. Omáčku ochutnejte a podle potřeby ji ještě osolte a opepřete. Nalijte na mahi mahi a ihned podávejte.