Nejhladší a nejluxusnější hummus – jeho tajemství spočívá v pořadí, v jakém přidáváte ingredience do kuchyňského robotu. Vážně, je to tak snadné. Do kuchyňského robotu přidejte nejprve tahini a citronovou šťávu, zapněte ho a zpracovávejte minutu krémové pasty.
Jak si vyrobit hladký humus od nuly
Dříve, když jsme byli v obchodě s potravinami, mohli jste se téměř vsadit, že jeden z nás hodí do košíku vaničku hummusu. To platilo, dokud jsme nepřišli na tento jednoduchý recept. Jako bonus je vyroben ze skutečných a zdravých surovin, a navíc je veganský!
Co je to hummus?
Hummus je lahodná pomazánka nebo dip z cizrny, tahini, citronu a koření. Běžně se konzumuje na Blízkém východě a ve Středomoří.
Složení humusu
Základem hummusu je cizrna. Změklá se rozpadne na hladkou pastu. V našem receptu můžete použít cizrnu z konzervy nebo doma uvařenou.
Tahini je pasta vyrobená z mletých sezamových semínek. Díky ní má humus neuvěřitelnou chuť. Tahini můžete koupit v obchodě nebo si ho můžete vyrobit sami.
Pro výborný humus je důležitá čerstvá citronová šťáva. Balená citronová šťáva nechutná zdaleka tak dobře.
Čerstvý česnek dodá humusu trochu pikantnosti a šťávy. Já přidávám jeden malý stroužek a zjišťuji, že je to tak akorát.
Mletý kmín a sůl přispívají k úžasné chuti a mletý kmín jí dodává trochu více koření a bohatosti.
Olivový olej dodává humusu luxusní texturu. Při servírování přidáváme na vršek zavinutého hummusu také trochu kapky.
Kromě výše uvedených ingrediencí můžete do hummusu přidat další chutě a přísady. Rád přidávám pečené červené papriky, ale skvělou volbou jsou také olivy, piniové oříšky a další koření.
Jaké je tajemství přípravy nejlepšího hummusu?
Jak jsem se zmínil výše, je to pořadí, v jakém přidáváte ingredience do kuchyňského robotu. Tahini a citronová šťáva se dávají jako první. Než přidáte cokoli dalšího, zapněte kuchyňský robot a nechte ho asi minutu běžet.
Odtud můžete přidávat ingredience podle libosti.
Suroviny
- 500 g cizrny vařené nebo v plechovce
- 60 ml čerstvé citronové šťávy, 1 velký citron
- 60 ml dobře rozmíchaného tahini
- 1 malý stroužek česneku, drcený
- 2 polévkové lžíce (30 ml) extra panenského olivového oleje, plus další na podávání
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- sůl podle chuti
- 2 až 3 polévkové lžíce (30 až 45 ml) vody
- špetka mleté papriky nebo sumaku
Příprava
V míse kuchyňského robotu smíchejte tahini a citronovou šťávu a zpracovávejte 1 minutu, poté seškrábejte stěny a dno mísy a zpracovávejte dalších 30 sekund. Tato doba navíc pomůže „našlehat“ nebo „zjemnit“ tahini, aby byl humus hladký a krémový.
Do vyšlehaného tahini a citronové šťávy přidejte olivový olej, prolisovaný česnek, kmín a 1/2 lžičky soli. Zpracovávejte 30 sekund, seškrábejte stěny a dno mísy a poté zpracovávejte dalších 30 sekund nebo dokud se dobře nespojí. Cizrnu otevřete, slijte a propláchněte. Přidejte polovinu cizrny do kuchyňského robotu a zpracovávejte ji 1 minutu. Oškrábejte boky a dno mísy, poté přidejte zbývající cizrnu a zpracovávejte ji, dokud nebude hustá a zcela hladká; 1 až 2 minuty.
Hummus bude s největší pravděpodobností příliš hustý nebo v něm zůstanou drobné kousky cizrny. To napravíte tak, že při zapnutém kuchyňském robotu pomalu přidáváte 2 až 3 lžíce vody, dokud nedosáhnete ideální konzistence.