Klasické daiquiri je velmi jednoduchý recept, který vyžaduje pouze tři běžné ingredience. Je to také jeden z nejsvěžejších nápojů, které si můžete připravit, a základní rumový koktejl, který by měl znát a ochutnat každý. Je svěží a skvěle se hodí k letním večerům. Správně namíchané tři ingredience – rum, limetková šťáva a jednoduchý sirup – mohou vytvořit nadpozemský zážitek.
Kvalita především
Pro nejlepší daiquiri použijte kvalitní suroviny, včetně prvotřídního rumu, čerstvé limetkové šťávy a domácího jednoduchého sirupu. Dobře připravené daiquiri by mělo mít příjemnou rovnováhu mezi sladkou a kyselou chutí. Lze jej ale upravit také podle vlastní chuti, takže si můžete recept přizpůsobit více do kysela, či do sladka.
Většina daiquiri, které jste pili v barech, byla pravděpodobně připravena z bílého rumu Bacardi. Pro nápoj s větší hloubkou se rozhodněte pro míchaný rum, jako je Banks 5 Island, nebo zvolte rum Angostura 1919, pro nádech karamelové bohatosti. Čerstvá limetková šťáva (vymačkaná, ne lahvová!) je nezbytná, stejně jako domácí cukrový sirup. Nápoj silně protřepejte v koktejlovém šejkru, přeceďte do vychlazené sklenice typu coupe nebo Nick and Nora a ozdobte limetkou.
Také existuje řada variant s různými příchutěmi, často se míchá také s ledem.
Trocha historie
Nápoj má původ na Kubě v 90. letech 19. století, ale skutečný rozkvět zažil v Havaně ve 30. letech 20. století během americké prohibice. V té době trávil Ernest Hemingway většinu svého času pitím daiquiris v baru El Floridita. Dokonce se zasloužil o stejnojmennou verzi letního koktejlu, Hemingway Daiquiri, doplněnou grapefruitovou šťávou a likérem maraschino.
Složení
- 60 ml kvalitního světlého rumu
- 30 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 15 – 30 ml jednoduchého sirupu, podle chuti (rozpuštěný cukr ve vodě, povařený, vychladlý)
- kostky ledu
Příprava
V koktejlovém šejkru naplněném ledem smíchejte rum, limetkovou šťávu a jednoduchý sirup. Silně protřepejte a poté přeceďte do koktejlové sklenice.
Okraj sklenice můžete ozdobit kouskem limetky.