Pravé guacamole – mexický dip či pomazánka – neobsahuje plnidla a zbytečné přísady. Potřebujete jen avokádo, cibuli, rajčata, koriandr, jalapeňo papričku, limetkovou šťávu, česnek a sůl. Snadné a chutné!
Jaké ingredience?
Z pouhých 8 jednoduchých ingrediencí si můžete připravit jeden z nejlepších dipů všech dob.
Avokádo: Níže uvádím několik tipů, jak vybrat zralé avokádo.
Cibule: Já používám žlutou cibuli, která se v Mexiku používá nejčastěji, ale můžete použít i červenou cibuli.
Rajčata: Vybírejte rajčata Roma, která jsou méně šťavnatá. Nikdo nechce vodnatý dip.
Koriandr: V mexické kuchyni je to jedna z mých nejoblíbenějších bylinek.
Jalapeňo: Můžete také použít papričku serrano, abyste získali větší pálivost.
Česnek: Někteří lidé mají rádi guac s česnekem, jiní bez něj. Já mám rád jen trochu.
Limetka: Čerstvě vymačkaná limetka je nutností. Nepoužívejte limetkovou šťávu ze sklenice, protože její chuť je tlumená.
Sůl: Špetka vločkové soli vše spojí.
Zralé avokádo
Nejlepší guacamole začíná těmi nejčerstvějšími surovinami. Hledejte avokáda, která jsou zralá, ale pevná. Rozhodně nechcete měkké a kašovité avokádo.
Jak tedy vybrat dobré a zralé avokádo? Nejprve vezměte avokádo, které má ještě připojenou stopku. Pokud byla stopka v obchodě odstraněna, je pravděpodobnější, že bude mít uvnitř hnědé skvrny. Poté jemně zatlačte na jeden konec. Mělo by být pevné, ale mírně pružné.
Skladování
Guacamole rychle oxiduje a hnědne. Limetková šťáva pomáhá tento proces zpomalit, ale je nevyhnutelné, že zbytky guacamole nakonec začnou hnědnout. Jak se tomu vyhnout? Mám pro vás jednoduchý trik, jak udržet guacamole zelené:
Vložte zbytky guacamole do nádoby na skladování a lžící je pevně naklepejte, aby byly nahoře pěkně rovné.
Přidejte asi půl centimetru vody (já jsem použil studenou vodu).
Nádobu na uchovávání zakryjte víčkem a uložte ji do chladničky. A je to!
Až si budete chtít guacamole vychutnat, slijte vodu z horní části, promíchejte a můžete začít.
Suroviny
- 3 zralá avokáda
- ½ malé žluté cibule, nakrájené na drobné kostičky
- 2 římská rajčata, nakrájená na kostičky
- 3 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru
- 1 paprička jalapeňo, zbavená semínek a nakrájená na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 limetka, odšťavněná
- ½ lžičky mořské soli
Příprava
Avokádo rozkrojte napůl, odstraňte pecku a vydlabejte do mísy.
Vydlabané avokádo vložte do mísy na míchání. Avokádo rozmačkejte vidličkou a vytvořte z něj libovolně velkou nebo hladkou kaši.
Přidejte zbývající ingredience a promíchejte. Vyzkoušejte chuť a v případě potřeby přidejte ještě špetku soli nebo limetkové šťávy.
Guacamole podávejte s tortillovými chipsy nachos.