Čerstvá mozzarella je tvarohový sýr, který se dá krájet a který pochází z Itálie. Tradičně se vyrábí z mléka vodních buvolů a jeho jemná mléčná chuť je velmi ceněná. Čerstvá mozzarella je považována za jeden ze zdravějších sýrů, a to díky nízkému obsahu tuku a sodíku. Mozzarella sýr z mléka vodního buvola je výživnější než mozzarella z kravského mléka, má vyšší koncentraci vápníku, bílkovin a železa a také nižší obsah cholesterolu.
Co je čerstvý sýr mozzarella?
Čerstvá mozzarella se od strouhaného sýra mozzarella značně liší. Je to čerstvý, poloměkký sýr. Na rozdíl od mnoha jiných druhů sýrů není zrající a místo toho se konzumuje ihned po výrobě.
Původním zdrojem mléka pro čerstvou mozzarellu je italské středomořské plemeno buvolů, o němž se předpokládá, že se do Itálie dostalo v římských dobách nebo později během barbarských nájezdů do Itálie. Vzhledem k tomu, že tato zvířata se chovají pouze v několika málo zemích, především v Itálii a Bulharsku, vyrábí se dnes většina mozzarelly z kravského mléka; většina sýrů mozzarella, které najdeme v našich supermarketech, je totiž vyrobena z kravského mléka. Pokud nakupujete tradiční čerstvou mozzarellu, hledejte označení „mozzarella di bufala“.
Čerstvá mozzarella je hedvábná, měkká, mléčná a jemné chuti. Měla by se jíst při pokojové teplotě, abyste si plně vychutnali její jemnou a svěží chuť. Čerstvou mozzarellu snadno seženete v supermarketech a specializovaných obchodech.
Jak se vyrábí čerstvá mozzarella
Bez ohledu na druh použitého mléka se čerstvá mozzarella vyrábí stejným způsobem. Sýr mozzarella nezraje jako většina sýrů a je nejlepší, když se sní do několika hodin po výrobě. Proces výroby mozzarelly se nazývá pasta filata. Mléko se inkubuje se syrovátkovým zákysem obsahujícím termofilní bakterie a poté se přidá syřidlo, které vytvoří sýřeninu. Sýřenina se zahřívá ve vodě nebo syrovátce, dokud se nevytvoří provázky a nezíská pružnou strukturu. Sýřenina se roztáhne, uhněte do hladka a poté se zformuje do kulatých kuliček, z nichž se vyrobí čerstvý sýr mozzarella.
Výroba domácího sýra mozzarella je snadná. Potřebujete pouze syřidlo, kyselinu citronovou, mléko a vodu. Syřidlo a kyselinu citronovou najdete ve specializovaných obchodech a obchodech se zdravou výživou, které se mohou věnovat domácím výrobcům sýrů, nebo na internetu. Za 30 minut můžete mít čerstvou mozzarellu, na které si pochutnáte a ohromíte svou rodinu nebo hosty.
Druhy mozzarelly
K výrobě čerstvé mozzarelly lze použít různé druhy živočišného mléka. Mléko vodního buvola má vysoký obsah tuku a kaseinu, takže je v syrovém stavu těžko stravitelné. Ačkoli se nekonzumuje jako nápoj, je ceněno pro výrobu mozzarelly, burraty, ricotty di bufala, jogurtu a podobných výrobků.
Pokud chcete v Itálii mozzarellu z kravského mléka, žádejte mozzarellu fior di latte, která může být vyrobena z pasterizovaného nebo nepasterizovaného kravského mléka. Ve Spojených státech by se jednalo o stejnou mozzarellu, jakou můžete vidět v oddělení sýrů v obchodě s potravinami.
Mozzarellu z ovčího mléka lze najít v některých oblastech Itálie, například na Sardinii, v Abruzzu a Laziu. Kozí mozzarellu vyrábějí někteří malí výrobci.
Použití
Strouhanou mozzarellu pravděpodobně znáte jako vrstvu na pizzu a zapečené italské pokrmy a stejným způsobem lze použít i čerstvou mozzarellu. Používá se také v řadě čerstvých i vařených receptů. Lze ji vrstvit do salátů, například do salátu caprese, nebo do sendvičů a panini či na bruschetty a crostini. Lze si ji vychutnat také zcela samotnou, s kapkou olivového oleje nebo jako přílohu k melounu či rajčatům. Čerstvá mozzarella je také příjemně krémovou a rozplývavou součástí náplní a nádivek do masa a masových kuliček, kuřecího masa a vegetariánských pokrmů.
Skladování
Pokud si koupíte nebo vyrobíte čerstvou mozzarellu, uchovávejte ji ponořenou v tekutině, dokud ji nebudete chtít použít. Balená mozzarella obvykle obsahuje trochu tekutiny. Mozzarellu uchovávejte v chladu; kvůli vysokému obsahu vlhkosti nevydrží tak dlouho jako tvrdší sýry. Mozzarella s nízkým obsahem vlhkosti vydrží déle. Po otevření by se mozzarella měla co nejdříve sníst, nejlépe do jednoho dne. Čerstvé mozzarelle vzhledem k její jemnosti neprospívá zmrazení.