Pokud zahradničíte a občas se vám úroda vymkne z rukou tak jako nám, asi taky přemýšlíte, jak to všechno zpracovat. Úroda cuket je u nás občas hodně nadprůměrná, takže v tomto období to jsou samé cuketové placičky, grilovaná cuketa, cuketa s těstovinami …a cuketový perník!
Tak vláčný, nadýchaný a lahodný a přitom tak jednoduchý. A ještě při mlsání máte pocit, že jíte zdravě! Je to rychlé lité těsto, do kterého přidáte nastrouhanou cuketu. Ta těstu dodá potřebnou vlhkost a vláčnost a přitom vůbec nepoznáte, že je uvnitř perníku zelenina.
Suroviny:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- vanilkový cukr
- 2 vejce
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku oleje
- hrnek mléka
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce marmelády
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 kypřicí prášek do perníku
Příprava
Smíchejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, kypřící prášek, cukr, kakao a koření. Poté přimíchejte ty tekuté – mléko, marmeláda, vajíčko, olej.
Vše zamícháme, aby se propojilo, a nakonec přidáme cuketu.
Na větší plech s pečícím papírem vlijeme těsto a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Zda je perník upečený, poznáte po zapíchnutí špejle. Těsto se na ní nelepí.