Domácí tortilly

domácí tortilly

Tohle jsou opravdu ty nejlepší domácí tortilly, jsou tak snadné a chutné! Jsou ideální na enchilady, měkké tacos, burritos, quesadilly, wrapy.

Receptů na domácí moučné tortilly jsem zkoušel mnoho, ale nikdy jsem z žádného nebyl nadšený. Příliš suché, příliš lepivé, příliš křupavé, příliš mdlé, příliš rozmočené, příliš složité. Tentokrát je to s těmito moučnými tortillami jiné. Naprosto odpovídají svému názvu – nejlepší domácí moučné tortilly na světě!

Jsou super snadné! Pokud máte mixér s nástavcem na těsto, můžete mít těsto hotové za méně než pět minut. Můžete je také snadno smíchat dohromady bez mixéru (pomocí dřevěné lžíce, robustní stěrky nebo dánské metly), což je způsob, jakým je obvykle dělám já. Ale ať už použijete mixér, nebo ne, je důležité nechat těsto po smíchání a rozdělení těsta trochu odpočinout. Pomůže to uvolnit lepek, aby se tortilly mnohem snadněji válely.

Stačí těsto rozdělit, nechat ho odpočinout, pak každý kousek pěkně rozválet a dát mu šanci (jednu dvě minuty!) na středně rozpálené suché pánvi. Voila! Jakmile poprvé ochutnáte, už nikdy nebudete chtít hotové tortilly.

Suroviny

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje, rostlinného oleje
  • 1 šálek teplé vody

Příprava

V míse střední velikosti smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomocí pevné silikonové stěrky nebo pevné dřevěné lžíce promíchejte suché přísady, dokud se dobře nespojí.

Uprostřed suchých přísad udělejte důlek a přidejte olej a vodu. Dobře promíchejte směrem zdola nahoru, dokud se všechny suché přísady nespojí a těsto se nezačne spojovat a vytvářet chundelaté kuličky.

Vyklopte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte 1-2 minuty, dokud těsto nebude pěkně hladké.

Odpočinek je důležitý

Rozdělte ho na 16 stejných dílů. Každý kousek obraťte, aby se obalil v mouce. Z každého kousku vytvořte kouli a dlaní ji zploštěte. Zploštělé kuličky těsta přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a před dalším zpracováním je nechte alespoň 15 minut (nebo až 2 hodiny) odpočívat.

Po uplynutí doby odpočinku rozehřejte velkou pánev na středním plameni. Každý kousek těsta rozválejte na kruh, pracovní plochu a váleček mějte lehce pomoučené. Nevyválené tortilly neukládejte na sebe, jinak se slepí.

Když je pánev rozpálená, vložte do ní jedno kolečko těsta a nechte ho péct 45 sekund až 1 minutu nebo dokud se na spodním povrchu neobjeví několik světle hnědých skvrn a neopečený povrch nebude bublat. Pokud hnědne příliš rychle, snižte trochu teplotu. Pokud trvá déle než minutu, než se na spodní straně tortilly objeví několik světle zlatohnědých skvrn, trochu zvyšte teplotu. Obraťte na druhou stranu a smažte 15-20 sekund. Tortilly by měly být pěkně měkké, ale na povrchu by měly mít několik malých hnědých skvrn.

Vyjměte je z pánve kleštěmi a uložte do zakryté nádoby nebo sáčku se zipem, aby tortilly zůstaly měkké.

Podávejte teplé nebo je nechte vychladnout pro pozdější použití. Můžete ohřát v mikrovlnné troubě.

Uchovávejte v chladničce po dobu až 1 týdne. Chcete-li tortilly zmrazit, oddělte je pergamenovým nebo voskovaným papírem a před vložením do mrazničky je vložte do sáčku se zipem.