Mrkvová bábovka

mrkvová bábovka

Určitě všichni znáte oblíbený Carrot cake, tedy mrkvový dort. Mrkvová bábovka je velmi podobná, jen forma se liší. Je to alternativní zdravější verze k tradiční bábovce. Některé ingredience si do ní můžete přidat podle chuti, jako například oříšky, semínka nebo sušené ovoce. Také koření můžete vynechat. Hodí se sem například špetka zázvoru. Ale pokud ho zrovna nemáte rádi, můžete vynechat. Je velmi vláčná, potřebnou vlhkost ji dodává nejen jogurt, ale i nastrouhaná mrkev. Občas se stane, že nám dojde bílý jogurt, nic se nestane, když ho nahradíte mlékem.

Pokud chcete opravdu zdravou variantu, použijte celozrnnou mouku a místo cukru alternativní sladidlo – třeba agávový, javorový nebo rýžový sirup. Každý sladí trochu s jinou intenzitou, takže některého se musí dát více. A když zrovna nic takového doma nemáte, dejte obyčejnou hladkou mouku a cukr.

Jaké koření se hodí?

Ochutit bábovku můžete přidáním již zmíněného zázvoru, ale také badyánu, skořice či muškátového oříšku.

Čím ozvláštnit?

Určitě nic nezkazíte, když do těsta přidáte sekané mandle, oříšky, chia semínka nebo rozinky. Nemusíte vše najednou, ale třeba jen to, co zrovna máte doma.

Suroviny

  • 300 g mouky celozrnné pšeničné (nebo půl na půl hladká a polohrubá bílá)
  • 300 g nastrouhané mrkve najemno
  • 100 g mletých ořechů (nebo mandlí)
  • 2 vejce
  • 200 g sirupu na slazení nebo cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva a lžička sody
  • 5 lžic oleje nebo másla
  • 2 malé bílé jogurty (cca 300 g dohromady)
  • hrst rozinek nebo semínek (volitelné)
  • lžička skořice (případně zázvor…viz výše)
  • nastrouhaná kůra z citronu

Příprava

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte bábovkovou formu sádlem či máslem a vysypte hrubou moukou.

Ve velké míse smíchejte mokré ingredience a pak do nich prosijte sypké suroviny, tedy mouku, prášek, sodu a koření. Promíchejte, aby se vše spojilo.

Nalijte těsto do formy a dejte do trouby. Pečte asi hodinu. Zda je uvnitř upečená, poznáte špejlí.