Jsou pokrmy, které buď nenávidíte, nebo milujete. No a koprová polévka (nebo i omáčka) k nim zrovna patří. Na čí straně jste vy? Vzhledem k tomu, že zrovna čtete tento recept, tak určitě jste na tom stejně jako já – tedy patříte mezi milovníky koprovek. Ochutnal jsem i zkusil uvařit vícero receptů, ale tenhle, ten mě vždycky dostane nejvíc.
Krémová a plná kopru
Tuhle verzi mám nejraději, protože je v ní téměř vše rozmixované, tudíž už nemusíte zahušťovat moukou. A to je velký přínos, nejen pro celiaky. Polévka dostane hustou, krémovou konzistenci, a to je něco, co chceme. Navíc v této verzi najdete větší porci kopru, takže při vaření to ucítí i sousedi.
Ozdobte ji jako v Alcronu
Pokud chcete, aby vaše koprová polévka nevypadala obyčejně, můžete ji na vrh ozdobit třeba celým vejcem, smaženými hříbky a samozřejmě ještě posypat porcí čerstvého kopru. Někdo má rád i pokapané trochu vinným octem nebo citronovou šťávou. Je to na vás.
Suroviny
- 2 cibule
- 6 menších brambor
- 2 lžíce másla + lžička na zjemnění na závěr
- velký svazek čerstvého kopru
- kuřecí nebo zeleninový vývar (nejlépe domácí)
- 250 ml smetany na vaření
- bobkový list
- nové koření
- kmín
- sůl
- pepř
Na ozdobení (volitelné)
- vajíčka
- hříbky
- zakysaná smetana
Příprava
Nejprve si nakrájejte cibule a brambory a dejte krátce restovat na másle do většího hrnce. Poté zalijte vývarem, přidejte bobkový list, nové koření, kmín, sůl, pepř a půl svazku kopru a nechte povařit asi 20 minut. Svazek kopru tedy nejprve rozřízněte na půl a do hrnce dejte tu část, kde jsou tlustší stonky. Druhou půlku dejte stranou.
Mezi tím si uvařte vejce, na každý talíř jedno. Pokud chcete i hříbky, orestujte je na pánvi.
Z polévky vyndejte větší část kopru a koření (bobkový list a kuličky nového koření) a rozmixujte.
Pak nalijte do polévky smetanu a krátce povařte. Nasekejte nadrobno zbytek kopru a větší část vhoďte do polévky. Přidejte lžičku másla pro zjemnění.
Na talíři ozdobte přepůleným vejcem a hříbky a ještě posypte znovu koprem.
Tip:
Někdo má rád vejce přímo v polévce. Místo vařeného navrch ho tedy můžete rozšlehat a na závěr přilít do polévky.
Také můžete ozdobit lžící zakysané smetany.
Pokud máte rádi v polévce i nerozmixované kousky, stačí pár brambor po uvaření vyndat a dát stranou a pak do polévky na talíři opět vrátit.