Nové koření

Jsou to sušené plody rostliny zvané Pimenta dioica, která patří do čeledi myrtovitých. Chuť koření připomíná skořici, hřebíček, muškátový oříšek a pepř. Nové koření se používá mimo jiné v karibské, blízkovýchodní a latinskoamerické kuchyni. Toto všestranné koření lze použít k ochucení dezertů, příloh, hlavních jídel a nápojů, včetně svařeného vína a horkého moštu.

Co je nové koření?

Název by mohl naznačovat, že se jedná o směs, ale jsou to sušené bobule, které vypadají jako zrnka pepře. Strom pochází z Jamajky a je známý také jako jamajský pepř. Zdokumentoval ho Kryštof Kolumbus během své druhé cesty do Nového světa a pojmenoval ho Dr. Diego Chanca. Evropané se domnívali, že v sobě spojuje chutě několika druhů koření, a zavedli ho do evropské a středomořské kuchyně.

Celé vs. mleté

Koření se může používat mleté nebo celé. Jakmile je koření namleté, může rychle ztratit svou štiplavost. Mleté koření je intenzivnější než celé bobule. Celé bobule nového koření se používají do dušených pokrmů a polévek a k nakládání a solení. Větší úspěch budete mít určitě při použití mleté verze v dezertech, jako je dýňový koláč nebo dort, kořeněné koláče a perníky.

Jak to chutná?

Koření v sobě spojuje chuť skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a pepře. Lze ho použít k mnoha účelům, k nimž se tato teplá koření používají, nebo jako jejich náhradu.

Vaření a pečení s kořením

Koření se používá jak při vaření, tak při pečení. Celé bobule nového koření lze přidávat k masu, například k hovězímu nebo jehněčímu. Mleté nové koření se používá k dochucení masa, polévek, guláše, zeleniny a pečiva stejně jako mletý muškátový oříšek, skořice nebo hřebíček. Obvykle se přidává na začátku vaření nebo pečení.

Recepty s kořením

Středomořská chuť koření vynikne v chilli po cincinnatsku, což je masová omáčka, která se hodí na špagety nebo jako zálivka na coney dogs. Koření je také jednou z klíčových složek marinády na jamajské kuře.

Náhrady za nové koření

Pokud recept vyžaduje nové koření a vy ho nemáte, můžete si namíchat náhradu smícháním stejných dílů mletého hřebíčku, mleté skořice a mletého muškátového oříšku. Naopak, pokud muškátový oříšek, hřebíček ani skořici nemáte po ruce, použijte místo nich nové koření.