Hovězí po burgundsku podle Julie Child

hovězí po burgundsku

Křehké rozpadající se kousky hovězího masa dušené v bohaté omáčce z červeného vína, to je hovězí po burgundsku Julie Child. Připravte si ho podle mého receptu a zažijte tak neuvěřitelnou rodinnou večeři.

Hovězí po burgundsku Julie Child (francouzsky Bœuf Bourgignon) je z nějakého důvodu celosvětově oblíbenou klasikou. Nejspíš tomu přispěl i slavný film Julie/Julia a stejnojmenný blog o vaření z Juliiny kuchařky, na jehož základě je film natočený. Každopádně hovězí po burgundsku je jedním z těch receptů, při jehož přípravě si chcete dát na čas, vypít při něm sklenku nebo dvě vína a věnovat mu hodně lásky. Každý krok stojí za to.

Mistrovské dílo francouzské kuchyně

Tento pokrm je adaptací hovězího po burgundsku z Juliina bestselleru Mastering the Art of French Cooking a povyšuje jednoduché dušené hovězí maso na umění, přičemž jeho příprava není vůbec složitá. Nemusíte být zkušení kuchaři, abyste si ho mohli vyzkoušet doma v kuchyni.

Nevím, jak vy, ale já jsem při čtení původního receptu z Juliiny knihy okamžitě znervózněl jako Julie v podání Amy Adamsové ve filmu Julie/Julia. Tolik kroků. Nalil jsem si tedy víno a začala svou misi, jejímž cílem bylo co nejlépe dodržet alespoň jeden recept v mém životě. Výsledky byly neuvěřitelné. Můžu upřímně říct, že jsem si nikdy tak nepochutnal.

Když jsem to zkusil znovu a vynechal jsem jen pár kroků, abych si zkrátil práci a ušetřil mytí dalších hrnců. Přidal jsem trochu víc toho a toho, musím říct, že výsledek byl skoro stejný, ale s trochou přidané chuti. Zde je tedy můj lehce upravený recept na hovězí po burgundsku podle Julie Child.

Celková doba přípravy:

3 hodiny

Suroviny:

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 200 g slaniny, nahrubo nakrájené
  • 1 1/2 kg hovězího (zadní, krk apod.) nakrájeného na kostky
  • 2 velké mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 velká bílá cibule nakrájená na kostičky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 špetka hrubé soli a čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce mouky
  • 12 malých perlových cibulek (nepovinné)
  • 3 šálky červeného vína, například Merlot, Pinot Noir nebo Chianti
  • 2-3 šálky hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, jemně nasekané (rozdělené)
  • 2 bobkové listy
  • 250 g hnědých žampionů
  • 2 lžíce másla

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C.

Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Na středním plameni asi 3 minuty opékejte slaninu, dokud nezkřehne a nezhnědne. Děrovanou lžící ji přendejte do velké mísy a dejte stranou.

Hovězí maso osušte papírovou utěrkou a po částech opékejte na rozpáleném oleji/slanině, dokud nezhnědne ze všech stran. Přendejte ho do misky se slaninou.

Na zbývajícím oleji/slanině osmahněte mrkev a cibuli nakrájenou na kostičky do změknutí (asi 3 minuty), poté přidejte 4 stroužky prolisovaného česneku a vařte 1 minutu. Slijte přebytečný tuk (v pánvi nechte asi 1 lžíci) a vraťte slaninu a hovězí maso zpět do hrnce; dochuťte 1/2 lžičky hrubé soli a 1/4 lžičky mletého pepře. Posypte moukou, dobře promíchejte a 4-5 minut vařte do hněda.

Přidejte perlovou cibulku, víno a tolik vývaru, aby bylo maso sotva zakryté. Poté přidejte rajčatový protlak, cibuli a bylinky. Na sporáku přiveďte k varu.

Přikryjte, přeneste do spodní části trouby a pečte 2 až 3 hodiny, nebo dokud se maso nerozpadne (teplotu upravte tak, aby se tekutina vařila velmi pomalu).

Během posledních 5 minut vaření si připravte houby:

Na středně velké pánvi rozehřejte máslo. Když pěna ustoupí, přidejte zbývající 2 stroužky česneku a vařte, dokud se nerozvoní (asi 30 sekund), poté přidejte houby. Vařte asi 5 minut a občas pánví zatřeste, aby se máslo obalilo. V případě potřeby je osolte a opepřete. Jakmile jsou hnědé, dejte je stranou.

Hovězí po burgundsku podávejte posypané čerstvou petrželkou.

Nad velký hrnec umístěte cedník (já to dělám v čistém kuchyňském dřezu). Vyjměte pekáč z trouby a opatrně vyprázdněte jeho obsah do cedníku (chcete shromáždit pouze omáčku). Vyhoďte bylinky

Vraťte hovězí směs zpět do hrnce nebo pekáče. Na maso přidejte houby.

Odstraňte veškerý tuk z omáčky a odeberte ho (pokud nějaký je) a minutu nebo dvě ji povařte, přičemž odstraňte další tuk, který vystoupí na povrch. Mělo by vám zůstat asi 2 1/2 šálku omáčky husté tak, aby lehce pokryla hřbet lžíce.

Pokud je hovězí po burgundsku příliš husté, přidejte několik lžic vývaru. Pokud je omáčka příliš řídká, vařte ji na mírném ohni asi 10 minut, nebo dokud se nezredukuje na správnou konzistenci.

Ochutnejte hovězí po burgundsku a případně upravte sůl a pepř. Maso a zeleninu přelijte omáčkou. Ozdobte petrželkou a podávejte s bramborovou kaší.