Kynuté ovocné knedlíky jako od babičky

kynuté ovocné knedlíky

Také už od dětství milujete kynuté ovocné knedlíky? Meruňkové s rozpuštěným máslem a tvarohem, švestkové s cukrem a mákem nebo jahodové se zakysanou smetanou či šlehačkou. Ať už jsou vaše nejoblíbenější jakékoliv, já vás dnes naučím připravit si jednoduché těsto, abyste si tuto pochoutku mohli vychutnat a zavzpomínat tak na dětství u babičky.

Asi nejdůležitější částí receptu na kynuté ovocné knedlíky je však rychlá a precizní práce při obalování ovoce těstem. V tomto kroku je potřeba určitá praxe, kterou získáte jen další a další přípravou výborných knedlíků. Tak honem do toho!

Celková doba přípravy:

60 minut

Suroviny:

  • 50 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • 16 g čerstvého droždí
  • 2 šálky hladké mouky
  • ¼ hrnku mléka
  • 1 – 1½ kg čerstvého ovoce (jahody, švestky, meruňky, jablka apod.)
  • rozpuštěné máslo, mák, tvaroh, moučkový cukr, zakysaná smetana apod. na podávání

Postup:

Do mísy dejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Mléko zahřejte na vlažné a nalijte do jamky s moukou. Rozdrobte droždí a přidejte 1 lžičku cukru. Mléko smíchejte s moukou na kaši. Nechte 10-15 minut odpočinout na teplém místě.

Rozpusťte máslo. Přidejte ho k mouce spolu se zbývajícím cukrem, solí a vejci a hnětacím hákem ručního mixéru umíchejte těsto dohladka.

Celé kusy ovoce je potřeba pečlivě obalit těstem.

Těsto rozdělte na kousky a vytvarujte z nich kuličky. Nechte je 15 minut odpočívat. Na pomoučeném povrchu těsto rozválejte na kolečka a doprostřed dejte připravené ovoce. Okraje těsta obtočte kolem ovoce, přitiskněte k sobě a okraje dobře utěsněte. Zatímco budete dělat ostatní knedlíky, odložte je na pomoučeném povrchu zalepenou stranou dolů.

Opatrně vsuňte do vroucí vody jeden po druhém, ale co nejrychleji. Vařte 5-8 minut a jednou otočte. Vyjměte je škrabkou nebo děrovanou lžící.

Při podávání knedlíky roztrhněte dvěma vidličkami a posypte rozpuštěným máslem, tvarohem, mákem nebo moučkovým cukrem či jinou vaší oblíbenou ingrediencí.