Játrové knedlíčky jako od maminky

játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky a tradiční česká hovězí polévka s kořenovou zeleninou a nudličkami, která vyvolává tolik vzpomínek. Vzpomínám si, jak mi ji maminka dělávala a já byl vždycky překvapený, jak dobře chutná, i když jsou to mnou nenáviděná játra!

Polévka s játrovými knedlíčky se obvykle připravuje z vepřových nebo kuřecích jater a silného hovězího vývaru. Přidává se do ní mrkev, celer a petržel a domácí nudle. Játrové knedlíčky jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku zařadit játra. Játra jsou velmi koncentrovaným zdrojem vitaminů a mají vysoký obsah bílkovin. Je o nich známo, že jsou také vynikajícím zdrojem železa.

Nemáte kuchyňský robot? Pak použijte mixér nebo mlýnek na játra (pokud játra nejprve trochu zmrazíte, bude to snazší).

Knedlíčky můžete ochutit různými způsoby. Zkuste použít šalvěj, koriandr, bazalku, kůru z citronu nebo muškátový oříšek. Tradičním ochucovadlem však je majoránka s česnekem.

Pokud máte problém s tvořením knedlíčků v ruce, klidně použijte lžíci a vytvořte prostě malé nočky. Další možností je těsto na knedlíčky lehce zamrazit a poté nastrouhat na hrubším struhadle rovnou do polévky. Vývar se vám díky tomu lehce zakalí, ale to nemusí být na škodu. Nebojte se, vynikající chuť to nijak neovlivní.

Celkový čas přípravy:

30 minut

Suroviny:

  • 250g vepřových nebo kuřecích jater
  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • ¼ lžičky majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 velká vejce

Postup:

V kuchyňském robotu smíchejte játra, máslo, cibuli, petrželku, česnek a koření a zpracujte je dohladka.

Připravit si můžete i jeden velký játrový knedlík na porci na bavorský způsob.

Přidejte strouhanku a vejce a zpracujte, dokud se dobře nepromísí.

Vytvarujte játrové knedlíčky a v případě potřeby přidejte ještě trochu strouhanky (nebo mouky), aby knedlíčky držely pohromadě.

Vodu přiveďte k varu. Přidejte játrové knedlíčky a snižte teplotu na minimum. Knedlíčky budou hotové asi za 5 minut a měly by vyplavat na hladinu. Hovězí polévku s játrovými knedlíčky podávejte s kořenovou zeleninou, domácími nudlemi a ozdobenou petrželkou.